“Merhemet-3” operasyonu: 98 kişi yine Suriye’den Özbekistan’a iade edildi

Bugün 8 Aralık sabahı, ülkenin önemli bir bayramını kutladığı sabah, Özbekistan Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan ve denetlenen üçüncü “Mehr” operasyonunun uçağı Taşkent havaalanına indi.

Suriye’den dönen 98 Özbek, doktorlar, askerler, halk, çeşitli kurumlar ve medyanın katılımıyla karşılandı. Uçağın merdivenlerinde ağlayan ve Özbekistan toprağını öpen 25 kadının 14’ü yetim 73 çocuğun yanında olması operasyonun insani açıdan önemini açıklıyor gibi görünüyor.

Nitekim 2019 yılında toplam 220 kişinin Mehr Operasyonu kapsamında Özbekistan’a dönüşü farklı yorumlanmış ve kendilerine gösterilen ilgiye şaşırdıkları doğrudur. Ama Orta Doğu’da dolaşıp anlamadıkları fikirlerin peşinde koşan Özbek çocuklarında yanlış bir şey yok. Sorunun devlet düzeyinde ele alınmasına neden olan bu yöndür. Öte yandan, tüm eyaletler vatandaşlarını geri vermek için acele etmiyordu. Pandemi dönemi, çatışmaların devam etmesine rağmen operasyonun yürütüldüğü uzun bir diplomatik sürecin sonucudur.

Mehr-3 Operasyonu kapsamında iade edilenler şimdi özel sanatoryumlarda barındırılacak ve sıcak yemekler ve giysiler sağlanacak. Şimdi doktorlar, psikologlar ve öğretmenler onlarla düzenli olarak çalışıyor.

Kimlik belgelerinin verilmesi konusunda da uygun çalışmalar yapılacaktır. Gelecekte barışçıl bir hayata dönmeleri ve topluma tam uyum sağlamaları için gerekli koşullar yaratılacaktır.

Özbekistan’da manzaraya hayran kalan ve refakatsiz tek başına yürüyen bir çocukla röportaj yaptık. Bizim sahip olmadığımız bir Özbek lehçesiyle konuştu:

  • Babam şehit oldu ve annem kayboldu. Babamın ikinci karısının ellerine bırakıldım. Aslen Kokandlıyız. Küçükken Özbekistan’dan ayrıldım. Sadece biraz hatırlıyorum …

Resepsiyonda yer alan Taşkent İmamı Nuriddin Domla Kholiknazarov’un görüşleri ilgimizi çekti:

  • Bu operasyonlar çerçevesinde Özbekistan’a dönenlerin yaptıklarından pişmanlık duydukları yüzlerinden anlaşılıyor. Vatan topraklarını öperler ve şükranla ibadet ederler. Şimdi tüm toplum, hepimiz, bunların topluma uyarlanmasını sağlamak için çalışmalıyız. Geri dönen 73 çocuktan 14’ünün yetim olması, konunun ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Şimdi eğitimlerine, öğretmenlerine, psikologlarına özel dikkat gösterilmesi gerekiyor.

Alakalı yazılar

Yorum yazın