“Canımızla, kanımızla Bir’iz!”

TÜRKİSTANLILAR KAN BAĞIŞINDA

Türkiye’de yaşayan Türkistanlı muhacirler Kızılay’a kan bağışında bulunmak için sıraya girdiler.

Covid-19 salgını sebebiyle kan bağışlarında ciddi bir azalma görülen Kızılay, halkı daha fazla kan bağışlamaya çağırdı. Kızılay Genel Başkanı Dr.Kerem Kınık, kan bağışlarının asgari kritik seviye olan 30 binlerin altına gerilediğini belirterek, ‘acil kan ihtiyacı’ çağrısında bulundu. Geçtiğimiz 30 Nisan günü yaptığı açıklamada Dr.Kınık ihtiyacın acil olduğunu, hastanelerin, hastaların günlük kan ihtiyacını karşılama noktasında sıkıntıya girdiklerini söyledi. Kınık’ın verdiği bilgiye göre “Türkiye’de 1564 hastane var. Bugün gerek Kovid-19 gerekse Ramazan’ın oluşturduğu ortam nedeniyle vatandaşlarımız kan bağışı noktasında tedirginlik yaşıyorlar. Günlük olarak almamız gereken 5 bin ünite civarındaki kan sayısı, şu anda 2-3 bin civarına düşmüş durumda. Kovid-19 salgınından önce 100 binli stok rakamlarıyla Mart ayına girdiğimiz için Ramazan’a kadar olan süreci stoklarımızdaki kan ile sağladık. Kan bağışlarımız asgari kritik 30 binlerin altına düştü. Her gün 5 bin ünite kan toplamak zorundayız. ‘kanver.org’ web sitesinden hangi noktalarda kan verebileceğinize dair bilgiyi edinebilirsiniz. Bugün sizlerden ricamız sağlıklı bireylerimizin Kızılay kan merkezlerine gelerek kan, plazma, aferez ve trombosit bağışlamaları”.

18-65 yaş arası 50 kilogram’ın üzerinde olan her sağlıklı bireyin kan bağışı yapabileceğini dile getiren Dr.Kınık, erkekler için yılda 4, kadınlar için ise yılda 3 kere kan bağışlamanın sağlık açısından önemini vurguladı.

TÜRKİSTANLILAR GÖREVDE: “KANIMIZLA CANIMIZLA BİR’İZ!”

Kızılay’ın çağrısını TÜRKİSTANDER üyelerine duyurdu. Çağrı üzerine İstanbul’da bulunan muhacir Türkistanlılar sosyal iletişim grupları üzerinden haberleşerek harekete geçtiler. Kadın erkek onlarca Türkistanlı, önce Kadıköy, daha sonra Kayaşehir ve Sultangazi’deki Kızılay merkezlerine giderek kan verdiler. Sağlık durumu uygun bulunmayanlardan kan alınmadı.

Kan bağışı sırasında konuştuğumuz Türkistanlı muhacirler “Biz en zor günlerimizde kucak açan Türkiyeli kardeşlerimizin bu sıkıntılı günlerinde yanlarında olmak istedik. Kanımızla, canımızla ensar kardeşlerimizle Peygamber’imizin (as) tarif ettiği ‘bir vücut’ gibiyiz” dediler.

Kadıköy’deki kan bağışı çalışmasının ardından, Türkistan’der Genel Sekreteri Azad Tekin Ulutaş bir konuşma yaparak kan bağışlarının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini bildirdi

.

TÜRKİSTANDER HABER MERKEZİ

Alakalı yazılar

Yorum yazın