Norveç, Özbek muhalifleri artık teslim etmeyecek

Özbekistan Devlet TV’sinin Norveç’ten iade edilen vatandaşlar hakkında bir belgesel yayınlaması ve onlara işkence ile eşcinsel olduklarını itiraf ettirmesi üzerine Norveç, bu ülkeye iade işlemlerini askıya aldı

Norveç, kendisine sığınan Özbek vatandaşlarını, Özbekistan Devlet Televizyonunda yayınlanan bir belgeselde haklarında eşcinsel ilişkiler içerisinde oldukları yönünde iddialar yer alması üzerine iade etmekten vazgeçti.

Norveç Göç Hizmeti İdaresi’nden bir yetkili konu hakkında “Ozodlik” radyosuna açıklamalarda bulundu.

11 Aralıkta Özbekistan devlet televizyon kanalında yayımlanan “Hıyanet” isimli belgeselde Norveç’te sığınma hakkı tanınan Özbekler, cihadi hareketlere katılmak ve eşcinsel ilişkilerde bulunmakla suçlandı. 35 dakika süren belgeselde Norveç’e sığınan ve sonra bu devlet tarafından iade edilen 6 Özbek vatandaşının Avrupa’da ahlaki çöküntü yaşadıkları öne sürülüyordu.

Belgeselde İade edilenler Oslo’da “terör” grubuna üye olduklarını ve kendilerini Abdulvahit adındaki bir hocanın eğittiğini itiraf ediyor. Sorgulananlardan 28 yaşındaki Asadullah Rizkiev ve 37 yaşındaki Şuhret İlhamov homoseksüel ilişkilerde bulunduklarını söylüyor.

Özbekistan yetkilileri bu 6 kişinin hangi mahkemeye çıkarıldığı ya da hapishanede olduğu hakkında bilgi vermiyor. Merkezi Asya İnsan Hakları Teşkilatı Norveç’ten Özbekistan’a iade edilen 18 kişinin daha işkence gördüğünü bildirdi.

Bağımsız gözlemciler ve Özbek muhalefeti Özbek polisinin altı kişinin ülkeye iadesinden sonra polis işkencesine maruz kaldığını belirtiyor. Norveç de bu belgeselin yayımlanmasından sonra Özbekleri artık iade etmeyeceğini açıkladı.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın