Afganistan Başkanı Taliban’a teşekkür etti

18.07.2015

Afganistan Devlet Başkanı Gani, Taliban Lideri Mullah Mohammad Ömer’e, barış görüşmelerini çözüm olarak gösterdiği için teşekkür etti

Afganistan’ın Devlet Başkanı Mohammad Eşref Gani, bayram namazı sonrası yaptığı açıklamada, “Ben, Taliban Lideri Molla Muhammad Ömer’e, barış görüşmelerini çözüm olarak gösterdiği için teşekkür ediyorum” dedi.

Kendisinin bayram mesajının, “Şiddette son verme ve barış” olduğunu vurgulayan Gani, Afgan halkının da barışı istediğini, eski Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin barışın sağlanması için başlattığı sürecin başarılı olacağını söyledi.

Devlet Başkanı Gani, “Taliban konusu, ülkedeki diğer terör örgütlerine göre farklı, çünkü Taliban hükümete katılmayı, hükümet ile Taliban arasında bulunan sorunların konuşularak çözülmesini istiyorlar. Bölge ve diğer ülkelerden Afganistan’a gelen teröristlerin konusu Afgan güçleri tarafından savaş ile çözülecek, güvenlik güçlerimiz onlara gerekli cevabı verecek” diye konuştu.

Afganistan’da, Taliban’ın yanı sıra IŞİD terör örgütü da aktif ve ülkenin değişik bölgelerinde Afgan güvenlik güçleri ve Taliban ile çatışıyor. Afgan yetkilileri, IŞİD’in ülke için yeni ve ciddi bir tehdit olduğunu söylüyor.

Hükümete karşı silahlı mücadelede bulunan bir diğer örgüt de Hizbi İslami Partisi. Eski cihadi liderlerden olan Gülbeddin Hikmetyar tarafından yönetilen Hizbi İslami, ülkedeki NATO güçlerinin tamamen çekilmesine kadar, çatışacaklarını belirtiyor.

Afganistan Taliban’ı Lideri Mullah Mohammed Ömer, iki gün önce yaptığı yazılı açıklamada Afgan hükümeti ile barış görüşmelerinin meşru olduğunu söylemişti.

Ramazan Bayramı kutlaması nedeniyle açıklama yapan Molla Ömer, Afganistan’daki yabancılar işgalinin sona ermesi için güvenebilir barış görüşmelerini desteklediğini belirterek, “İşgale son vermek için, karşı taraflar ile görüşmenin şeriat açısından bir engeli yok” ifadesini kullanmıştı.

Molla Ömer, Silahlı mücadelenin yanı sıra, siyasi faaliyetler ve barış yolundan hedefe ulaşmanın meşru olduğunu açıklayarak, Taliban’ın, siyasi faaliyetleri, Afgan siyasetçiler ve yabancı ülkelerle görüşmeleri, ülkedeki işgale son vermek için yaptığını öne sürmuştü.

Taliban temsilcileri yaklaşık 10 gün önce, geçen 14 yılda ilk kez resmi olarak Afgan hükümetini temsil eden bir heyet ile Pakistan’ın Muri kentinde görüşmüştü. Görüşmede, iki taraf barış görüşmelerinin devamı üzerinde anlaşmıştı.

Dört dilde yayımlanan Molla Ömer’in bayram mesajı, geçen açıklamalara göre daha yumuşak bir şekilde yazılmış olsa da yine de üyelerini savaşa teşvik etmişti.

Molla Muhammed Ömer, Taliban’ın tekrar iktidarı ele alması durumunda her şeyin altüst olmayacağını, geçen yıllarda değişik alanlarda özelikle altı yapı ve özel sektör alanlarında meydana gelen meşru gelişmelerin korunacağını bildirmişti.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın