Tacik lider, ağır iş yapanların oruç tutmaması için fetva istedi

22.06.2015

Tacik lider Rahman, ülkedeki alimlerden ağır iş yapan insanların oruç tutmayabileceğine cevaz veren bir fetva vermelerini istedi

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, sıcak günlere rastlayan ramazanlarda ağır işlerde çalışanların oruç tutmaması için alimlerden fetva istedi.

Rahman, devlet televizyonunda Ramazanın başlaması vesilesiyle yaptığı konuşmada Ulema Konseyini Hanefi fıkhına göre “çiftçilere, işçilere ve diğer ağır işi yapan vatandaşlara sıcak yaz aylarında oruç tutma konusunda kolaylık sağlayacak” bir fetva yayınlamaya davet etti.

Rahman, konuşmasında Ramazan ayının refah, fazilet, ibadet ve bereket ayı olduğunu belirterek insanları sabra, dayanıklılığa, iyiliğe, cömertliğe, kanaat ve umuda teşvik edeceğini ve ruhları arındırarak Allah’ın rahmet kapılarını açacağını söyledi.

Tacik lider konuşmasında Bakara Suresi 185’inci ayete de atıfta bulunarak bağlamda seyahat eden, hasta ya da sakat insanların oruç tutmayı erteleyebileceklerini, evlerine döndükten ya da sağlık durumları iyileştikten sonra bu yükümlülüğü yerine getire bileceklerini söyledi.

İmamali Rahman, Ramazan ayının bu yıl yaz ortasına rastladığını, yaşlı, sakat, hasta ve ağır iş yapanlara oruç tutmanın zor olacağını belirtti. Bu sebeple Ulema Konseyini ayeti kerimedeki kolaylık gerçeğine ve Hanefi fıkhı kaidelerine göre “çiftçilere, işçilere ve diğer ağır işi yapan vatandaşlara sıcak yaz aylarında oruç tutma konusunda kolaylık verecek” fetva yayınlamaya davet etti.

Rahman ayrıca halkı gençlerin “aşırılık yanlısı gruplara ve yasadışı hareketlere katılmasını önlemeye” davet etti.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın