Kerimov rejimi İslami eğitimi engelliyor

Özbekistan’da İslami eğitim veren okullara kontenjanın en az 10 katı başvuru yapılırken yetkililer kontenjan arttırma taleplerini kabul etmiyor

Özbekistan’da ortaöğretim ve yüksekokullara yerleştirme sınavları başladı. İslami eğitim veren eğitim kurumlarına yoğun başvuru olması dikkat çekti.

Ozodlik radyosunun haberine göre ülkede bulunan İslami üniversite ve 10 İslami eğitim kurumuna kontenjanlarının 15 katı kadar başvuru yapıldı.

Ülkenin başkenti Taşkent’te bulunan ve kızlara yönelik İslami eğitim veren “Hatice Kübra Okulu” ve Buhara şehrindeki “Jo’ybori kalon” isimli yüksek okullarda kontenjanların çok üzerinde başvuru oldu. Bu yıl “Hatice Kübra” okuluna 20, “Jöybori kalon” okuluna ise sadece 16 kız öğrencinin alınacağı bildirildi. Başvuru sayısı ise 100’lerle ifade ediliyor.

Hatice Kübra Okulu yetkilisi, “Giriş sınavlarını 13 Temmuz yapacağız. Sınavlar anadili, edebiyat, tarih, yabancı dil ve manevi konularda temel esasları içeriyor. Bu yıl 20 öğrenci alacağız. Şu ana kadar 200’den fazla başvuru aldık” dedi.

Özbekistan’ın diğer illerinde İslami eğitim veren özel okullarda da eğitim talebinin çok olduğu, ancak öğrenciler için yeterli kontenjan olmadığı bildiriliyor.

Ülkenin kuzeyindeki Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti’nin merkezi olan Nukus şehrindeki “Muhammed el-Biruni” İslami eğitim merkezine sadece 24 öğrencinin alınacağı ve bunların yerli halk olması gerektiği bildirildi.

Özbekistan Dini İdaresi yetkilisi, radyo muhabirinin İslami eğitim kurumlarında kontenjanı arttırma konusundaki sorusuna “buna ihtiyaç yok” diye cevap verdi.

Resmi bilgilere göre nüfusu 31 milyon olan Özbekistan’daki İslami eğitim kurumlarına sadece 250 talebe kabul ediliyor. Bu kurumlarda kontenjanların arttırılması konusundaki şikayetlere ise henüz olumlu cevap alınamadı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın