İşkence, Orta Asya’daki en yaygın uygulama

İnsan hakları kuruluşları dünyada işkencenin en yaygın olduğu bölgelerden birinin Orta Asya devletleri olduklarını belirterek bölge ülkelerden bu konuda duyarlı olmalarını istedi

Tacikistan’da işkenceyle mücadele alanında faaliyet gösteren karşı insan hakları örgütleri tarafından oluşturulan koalisyon, Orta Asya’daki beş bağımsız devletin hükumetlerine çağrıda bulunarak, bir insanlık suçu olan işkenceyi tümden kınamalarını ve bu kınamalarını eylemleri ile kanıtlamalarını talep etti.

Bütün Orta Asya devletlerinin ‘İşkenceye Karşı Sözleşmeyi imzalamaları ve bu konuda daha ileri adımlar atarak yasa değişiklikleri yapmalarına rağmen Orta Asya’da işkencenin sürekli gündemde olduğu belirtilen açıklamada devletlerin bu konuda duyarlı olması istendi. Çağrıda işkence yapanların cezalandırılmadığı belirtilerek duyarlılık istendi.

İnsan hakları savunucuları BM Genel Kurulunun Aralık 1997’de 26 Haziranı dünya çapında işkence mağdurlarını destekleme günü olarak ilan ettiğini hatırlattı ve yetkililerden işkenceye karşı kararlı eylemler yapmalarını istedi.

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın