Güney Kore daha çok Özbek işçi alacak

26.06.2015

Güney Kore ile Özbekistan arasında yapılan görüşmelerde Özbek işçi kotasının arttırılması kararı alındı

Güney Kore’nin Özbek işçilere için uygulanan kotayı arttıracağı belirtiliyor.

Özbekistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı basın servisi yetkilisinin ”Ozodlik” radyosuna bildirdiğine göre Özbek göçmen işçilere daha fazla kota tahsis konusu Güney Kore Ticaret Odası Hesap Komiseri Başkanı Çin Eng Gon’in Taşkent’te yaptığı görüşmelerde ele alındı.

Kotanın ne kadar arttırılacağı konusunda ise henüz açıklama yapılmadı. Bakanlık yetkilisi Güney Koreli heyetin kota uygulamasında Özbekistan’a öncelik verdiklerini belirterek “Özbek işçilerden memnunlar daha fazla Özbek işçilere ihtiyaçları olduğunu söylediler. Ancak kotanın ne kadar artırılacağı halen görüşülen konular arasında” dedi.

Güney Kore şu anda 16 ülke vatandaşlarına resmen çalışma kotası veriyor. Taşkent’teki görüşmelerde Çin Eng Gon, Özbek işçilere Güney Kore’nin ihtiyacı olduğunu söyledi.

Özbekistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na göre 2007 yılında Güney Kore ile imzalanan anlaşma sonucu bu ülkeye 22 bin 500 Özbek işçi gönderildi. Ancak resmi olmayan verilere göre bu ülkede yüzbinden fazla Özbek göçmen işçi bulunuyor.

Öte yandan Güney Kore’ye Özbek işçileri gönderme işlemlerinde ciddi yolsuzluklar olduğu biliniyor. Bu yolsuzluklarla suçlanan çok sayıda Özbek yetkili ceza almıştı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın