Çin’den Uygurlara yönelik gizli Ramazan talimatı

26.06.2015

Uygur Özerk Bölgesi’nde işgal güçleri ev, dükkan ve camilere yönelik operasyonlarını arttırırken lokantalara gündüz açık tutma, marketlere ise alkol satma zorunluluğu getirildi

Doğu Türkistan’da hükümet yetkililerinin ramazan ayı boyunca Uygur Türklerinin yakından izlenmesi konusunda güvenlik görevlilerini uyaran bir yazıyı yerel yönetimlere gönderdiği ortaya çıktı. Söz konusu yazının yerel yönetimlere ulaşmasının ardından ise birçok şehir ve kasabada market, dükkan ve camilere yönelik operasyonlar arttı.

Hür Asya Radyosu’nun haberine göre söz konusu emir yazısı 7 maddeden oluşuyor. 15 Haziran’da Aksu şehrinde kararlaştırılan belge Ramazan başlamadan hemen önce yerel yönetimlere gönderildi. Ramazan ayının geldiğinin altını çizen belgede, köy ve kasabalarda yaşayan siyasi şüpheli ailelerin yakından gözlenmesi isteniyor.

Belgede şehir dışından gelen yerel ve yabancı turistlerin de takipte tutulması talep ediliyor. Müslüman ülkelerden gelen turistlerin parmak izlerinin ve saç örneklerinin alınması da istenilenler arasında bulunuyor. Özellikle Mısır’dan gelen turistlerin takip edilmesi de ayrı olarak belirtiliyor.

Tarımda kullanılan alet ve eşyaları üreten işyerlerinin de yasadışı olaylarda kullanılmak üzere silah üretmediğinden emin olunması için aranması belgede yer alan diğer bir başlık.

İşyerlerinin yanı sıra camiler de aranacak. Polisten gerektiği durumlarda halıların altına bakması ve yasaklı dini kitaplara göz açtırmaması isteniyor. Market ve lokantaların ramazan boyunca gündüz açık kalması gerektiği belirtilirken, alkol ve sigara satma zorunluluğu da getiriliyor.

Bölgede yaşayan halk ise seslerini duyuramamaktan yakınıyor. İsmini vermek istemeyen bir köy sakini yaşadıkları baskı ve zulmü anlatmak için kelimelerin yetmediğini, yetkililerin keyfi davranışlarına artık bir son vermesini istiyor.

 Dünya Bülteni 

Alakalı yazılar

Yorum yazın