Türkiye’de tutuklanan Türkmen aktivist açlık grevine başladı

Türk makamları tarafından tutuklanan Türkmen aktivist Ahmet Rakhmonov, Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhammedov’un politikalarını protesto etmek için 22 Ekim’de açlık grevine başladı. Bu, Helsinki Türkmenistan İnsan Hakları Vakfı tarafından bildirildi.

Rakhmonov, Türkmenistan Helsinki Vakfı’ndan bir kaynağa verdiği demeçte, “Uluslararası toplumun Türkmenlerin Türkmenistan’daki ve yurtdışındaki sorunlarına dikkat edeceğini umuyorum.”

Edinilen bilgilere göre 47 yaşındaki A. Rakhmonov’a, İstanbul yakınlarındaki Tuzla sınır dışı merkezinde diğer Türkmenlerin de katıldığı açlık grevinin ilk gününde katıldı. Merkez ağırlıklı olarak süresi dolmuş Türkmen vatandaşları tarafından işgal edilmiştir. Her biri sekiz kişiyi ağırlayabilen kargo konteynırlarını andıran yerlerde tutulurlar.

“Günün sonunda, merkez yönetimi sorunu ay sonuna kadar çözme sözü verdi” dedi. Ardından Ahmet Rakhmonov’un tek başına sürdürdüğü eyleme bugün dört gün kaldı. Çevresindekiler onu en azından biraz su içmeye ikna etmeye çalışıyor” denildi.

A. Rakhmonov, 18 Ekim’de Antalya’da tutuklandı. Türkmenistan Demokratik Seçimi (DWT) sosyal medya hesabının yöneticiliğini yaptı. Daha önce de sosyal medyada Türkmen hükümetini açıkça eleştirmişti. Şubat ayında, A. Rakhmonov, RFE/RL’nin Türkmen Servisi’ne, Türkiye dahil yurtdışındaki Türkmenlerin pasaport sorunlarını anlattığı bir video röportaj verdi.

Türkiye’de son dönemde Türkmen aktivistlere yönelik saldırılar arttı. Uluslararası insan hakları grupları Aşkabat’ı ülkedeki ciddi insan hakları ihlalleri ve muhalifler üzerindeki baskı nedeniyle eleştirdi.

https://www.ozodlik.org/a/turkiyada-qo-lga-olingan-turkman-faoli-ochlik-e-lon-qildi/31529680.html

Alakalı yazılar

Yorum yazın