Ünlü yazar Aytmatov mezarı başında anıldı

10.05.2015

Kırgız yazar ve devlet adamı Cengiz Aytmatov, vefatının 7. yılında Kırgızistan’ın başkentindeki mezarı başında anıldı.

Kırgız yazar ve devlet adamı Cengiz Aytmatov, vefatının 7. yılında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki mezarı başında anıldı.

Ata Beyit Mezarlığı’ndaki törene katılan Kırgızistan Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Abdıldacan Akmataliyev, Aytmatov’un milli edebiyatın gelişimine verdiği katkıları anlattı.

Yazarın yakın dostu olan Akmataliyev, “Aytmatov, kalplerimizde yaşıyor. Onun eserlerini okuyarak nesillere aktarılmasına çaba sarf ediliyor. Bilim adamları her yıl olduğu gibi kendisini mezarı başında anmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Genç edebiyatçı Asel Orozbayeva da yaptığı açıklamada, “Sevdiğimiz yazarımızı anmak üzere buraya geldik. Kendisi yedi yıldır aramızda yok. Elbette bu bizim için büyük kayıp. Böyle bir şahsiyet dünyaya bin yılda bir gelir. Biz gençler olarak, kendisini asla unutmayız. Onun eserlerini okuyor, terbiye alıyoruz” diye konuştu.

Tören için Antalya’dan gelen Seval Aydın ise “Aytmatov, insana olan sevgiyi çok iyi anlatabilen bir yazardır” dedi.

Aytmatov’un ailesinin yanı sıra dostları, sevenleri ve bilim adamlarının katıldığı törende Kur’an-ı Kerim okundu.

Kırgızistan’ın kuzeyindeki Talas eyaletinde, 12 Aralık 1928’de dünyaya gelen Aytmatov, böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi için götürüldüğü Almanya’da 10 Haziran 2008’de 79 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynak: AA

Alakalı yazılar

Yorum yazın