Rusya’dan Türkmenistan’a vatandaşlık baskısı

Rus bakan Lavrov, Türkmenistan’daki Rus asıllıhalkın Rus vatandaşlığı konusunu görüşmek üzere Aşkabat’a gidecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkmenistan’a yapacağı gezide bu ülkede yaşayan Rusların vatandaşlık konusunu gündeme getirecek.

Lavrov’un Çin gezisini tamamladıktan sonra Pekin’den Moskova’ya dönerken Türkmenistan’a da uğrayacağı ve Aşkabat’ta Türkmen lider Gurbanguli Berdimuhamedov ile görüşeceği bildirildi. Toplantıda Rusya ve Türkmenistan arasındaki ikili ilişkilerin yanında Türkmenistan’da yaşayan Rusların çifte vatandaşlık istekleri de masaya yatırılması bekleniyor.

2013 yılında Türkmen yetkililer eski pasaportları değiştirme gerekçesiyle ülkede yaşayan Ruslara Rusya vatandaşlığından çıkmalarını önermişti. Bu tarihten sonra konu Moskova ve Aşkabat arasındaki müzakerelerde yer almaya başladı. Ancak sorun hala çözüme kavuşmadı ve tarafların da bunu yapmak için özel çabaları olmadı.

Rus gazeteci Arkady Dubnov’a göre Orta Asya liderlerini Rusya’nın son zamanlarda eski Sovyet Cumhuriyetlerine çeşitli saldırıları tedirgin ediyor. Moskova, Gürcistan’a saldırmak için Güney Osetya’da yaşayan Rusların vatandaşlığını bahane etmişti. Bugün de Ukrayna’nın doğusunda yaşayan Rus asıllı halk için ayrılıkçılara destek veriyor.

Türkmenistan’da Kazakistan’da olduğu gibi önemli sayıda Rus asıllı halk var ve bu durum iki devlet yöneticilerini tedirgin ediyor. Buna rağmen Dubnov’a göre Rusya’nın Orta Asya devletlerine karşı herhangi bir müdahalesi söz konusu olamaz.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın