Özbek aktivistlerden Kerimov karşıtı kampanya

Özbek aktivistler Kerimov’un diktatör ve katil olduğunu belirterek halkı ona oy vermemeye çağırdı

Özbekistan’daki bağımsız insan hakları savunucuları ve aktivistler halkı seçimleri boykot etmeye veya İslam Kerimov’a oy vermemeye davet ediyor.

Ülkenin başkenti Taşkent’teki Bağımsız İnsan Hakları Savunucu Girişim Grubu tarafından yapılan açıklamada İslam Kerimov’un bağımsızlığın ilk yıllarında siyasi muhalefeti yok ederek 26 yıldır dikte rejimini sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada “Hükümetin zulüm siyaseti halkın medeni, ekonomik, sosyal hayat derecesini dayanılmaz hale getirdi” denildi.

İnsan Hakları Savunucuları Özbekistan’da yolsuzluk ve rüşvetin her alana yayıldığını, devlet yetkililerinin görevlerini kötüye kullandıklarını, aktivistler, insan hakları savunucuları, gazeteciler ve girişimcilerin hapse atıldığını belirtti.

Bildiride, “13 Mayıs 2005 tarihinde Andican’da yüzlerce kişiyi katleden adam nasıl devlet başkanı olacaktır? Rusya, Kazakistan ve diğer BDT ülkelerinde 8 milyondan fazla Özbek vatandaşın köle olarak çalıştığından kim sorumludur” ifadeleri kullanıldı.

İnsan Hakları Savunucuları Özbeklere seçimleri boykot etme haklarının olduğunu hatırlattı ve Kerimov hükümetinin tehditlerinden korkmamaya çağırdı.

Bildiri, “Unutmayın, bağımsız Özbekistan’ın gerçek sahibi sizsiniz” ifadesiyle bitiyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın