Göçmenler Rusya’dan ayrılıyor

Rusya ekonomisinin dar boğaza girmesi ve rublenin değer kaybetmesiyle birlikte, göçmenlere getirilen sınav zorunluluğundan dolayı göçmenlerin Rusya’dan ayrılmayı düşündükleri bildirildi

Rus rublesinin değer kaybetmesi ve 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecek zorunlu Rusça dil sınavı Rusya’da yaşayan göçmen işçileri bu memleketi topluca terk etmeye zorluyor.

Rusya’da yaşayan göçmenler Federasyonu başkanı Muhammed Amin “Interfax” ajansına konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Federasyon başkanı Amin, “Evet, göçmenler Rusya’yı terk etmeye başladı. Yeni yılın başlaması ile göçmenlerin yüzde 25’inden fazlası Rusya’yı terk etmeyi düşünüyorlar” dedi.

Amin, göçmenlerinin Rusya’dan geri göçmelerinin başlıca nedenleri olarak rublenin değer kaybetmesi ve 1 Ocak 2015 Rusya’da göçmen işçiler için zorunlu hale gelecek olan Rus dili, tarihi ve Rus yaslarını bilme sınavını gösterdi.

Amin’e göre yasal göçmenler sayısının azalması Rusya’da yasadışı göçmenler oranını artırabilir.  “Tacik göçmen işçiler birliği” başkanı Karomat Sharipov da kendi vatandaşlarından birçoğunun Rusya’yı terk etme niyetinde olduklarını bildirdi.

Sharipov, “Tacik göçmen işçilerin çoğunun memleketimizde yüksek faiz oranlı dolar kredileri vardır ve şimdi onlar borçlarını ödemek için diğer ülkelerde iş aramak zorunda kalacak. Böyle durum bazı göçmen işçileri onları para ile temin edebilecek aşırı grupların safına yönlendirebilir” dedi.

Birleşmiş Milletler göre 2013 yılında Rusya 11 milyon göçmen bulunuyordu. Bu alanda Rusya için 45,8 milyon göçmen barındıran Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Rus medyasının haberlerine göre Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden gelen göçmenler rublenin keskin zayıflaması sonucu vatanlarına para havalesini azalttılar. Bu transferlerin çoğu dolar üzerinden yapılıyor ve doların pahalanması onların para gönderme imkanlarının azalmasına neden oldu.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın