Tacikistan’da 11 kişiye terör suçlamasıyla hapis

Tacikistan’da 11 kişi ÖİH üyeliği ve terör saldırıları planlama suçundan hapse atıldı

Tacikistan’ın kuzeyindeki Hujand şehri mahkemesi 11 Tacik vatandaşını bir ‘terör örgütü’ olarak görülen “Özbekistan İslami Hareketi”ne üyelik ve  bir dizi terör saldırısı hazırlığı yapmak suçlamalarıyla hapse mahkum etti.

TojNews Ajansına göre grup üyeleri 9 ila 19 yıla kadar hapisle cezalandırıldılar. Ajansın haberine göre suçlu ilan edilenlerin 2010 ile 2014 yılları arasında Rusya’da bulundukları ve burada saldırı planladıkları iddia edildi.

Grup lideri Pendjikent şehrinde yaşayan Mansur Boboerov 19 yıl hapis cezasına, onun Spitamend kentinde ikamet eden yardımcısı 12 yıl hapis cezasına ve grubun Pendjikent ve Hujand şehri sakinleri olan 8 üyesi 9’ar yıl hapis cezasına çarptırıldılar.

Hükümlüler suç örgütü oluşturmak ve Tacikistan’daki a anayasal sistemi şiddet kullanarak değiştirmeye çalışmakla suçlanıyorlar.

Sanıklar Eylül ayı sonlarında tutuklanmıştı ancak gözaltı haberi Tacikistan İçişleri Bakanlığı tarafından Ekim ayında duyuruldu. Güvenlik güçleri tutukluların stratejik öneme sahip ve tüneller ve ülkenin kuzey bölgesini başkent Duşanbe’ye bağlayan “İstikbal” ve “Şehristan” tünellerinde bombalı saldırılar düzenlemek için plan yaptıklarını bildirdi.

Mahkemeden alınan bilgiye göre, Boboerov Özbekistan İslami Hareketinin kolu olan “Cündullah” grubunu yönetti.
Grup üyelerinin Suriye’de silahlı eğitim gördükleri bildirildi. Soruşturmada grubun yerel askeri birimlere ve polis merkezlerine saldırarak silah ele geçirmeyi planladıkları tespit edildi.

dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın