Rusya’dan göçmenlere anayasa bilme zorunluluğu

Rusya’da göçmenler bu devletin anayasasını öğrenmek mecburiyetinde olacaklar

Rusya Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı, göçmen işçiler için tasarlanan sınav programını onayladı. Rusya’da yasal olarak çalışmak için göçmenler dil sınavının yanısıra Rusya tarihi ve siyasi yapılanmasıyla ilgili sınvalardan da geçmek zorunda olacaklar.

Rusya Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Rusya’ya çalışmak için gelen göçmenlerin bilmesi gereken konular dört ana başlıktan oluşuyor. Öncelikle göçmenlerin Rus dilinde başkalarla irtibat kuracak durumda olmaları şart koşuluyor. Yani küçük hacimdeki metinleri (reklam, tabela, mülakat işaretçileri) okuyabilmeleri, kısa formları doldurabilmeleri, diyalogları anlamaları gerekiyor. Bilinmesi gereken asgari kelime sayısının 850 olduğu belirtiliyor.

Sınavın ikinci bölümü Rusya’nın tarihindeki ana olaylara ayrılıyor. Özellikle göçmenler Rusya tarihindeki büyük şahısların yanı sıra farklı dinler ve ülkenin ulusal geleneklerinin temellerini bilmeleri öğrenmek durumunda. Üçüncü bölümde Rusya’nın anayasal düzeni, yani siyasi erkler ayrılığı, çok partili sistem, vatandaşların hak ve özgürlükleri gibi konuları içeriyor. Sınavın dördüncü bölümünde Rusya’daki hukuk düzeni ve yabancıların hukuki sorumlulukları hakkındaki sorular yer alıyor.

Sınavlar en az 27 ülkeden gelen göçmen işçiler için hazırlandı. Projeye üç yıl boyunca yaklaşık 20 milyon ruble harcanacak.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın