Tacikistan’daki “Pamir Dağları” UNESCO Dünya Mirası listesine alındı
Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Tacikistan‘da bulunan “Pamir Dağları” UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.
Tacikistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Komitesi’nin Kamboçya’da yapılan toplantısında, “Pamir Dağları” olarak bilinenTacikistan Milli Parkı’nın, Dünya Mirası Doğa mirasları listesine alındığı bildirildi.
Açıklamada, 1992 yılında Tacikistan Milli Parkı olarak adlandırılan Pamir Dağları’nın, UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin Doğa Mirasları Listesine alınan ülkedeki ilk yer olduğu ifade edildi.
Tacikistan‘ın Dağlık Bedahşan Özerk Bölgesi’nin yanı sıra Tavildara ve Jirgatal ilçelerinde bulunan Pamir Dağları, toplam 2,6 milyon hektarlık alana sahip ve Tacikistan ile Orta Asya’nın en yüksek zirvelerini bulunduruyor.
Orta Asya’nın en büyük özel korunan doğal alanı olma özelliğine de sahip Tacikistan Milli Parkı, 162 çeşit kuş, 120’si ender bulunan bitki olmak üzere 2 binden fazla bitki ile çok sayıda hayvan türünü barındırırken, Milli Park’ta ayrıca, 170 ırmak, 400 göl ve 1085 buzul var.
Tacikistan Milli Parkı, Sangvar vadisi, 3914 metre yükseklikte dağ gölü Karagöl, 1911 yılında meydana gelen depremde kayalıkların Murgab ırmağı yolunu kapatması sonucunda oluşan ve uzmanlar arasında “dünyanın çatısında uyuyan ejderha” olarak adlandırılan Sarez Gölü, eski Sovyet ülkelerindeki en yüksek dağ zirvesi olan İsmail Samani Zirvesi (7495 metre) ve dünyadaki en uzun dağ buzulu olarak bilinen Fedçenko Buzulu’nu içeriyor.
Tacikistan, Pamir Dağları’nın yanı sıra, 15 kültürel ve doğal varlığın UNESCO Dünya Mirası lisesine dahil edilmesi için başvuru yapmış bulunuyor.