Oş’ta seçime itiraz gösterisi

af1a4040-39f0-4ffe-8e83-b626e356f721-w640-r1-s-cx0-cy12-cw0

Kırgızistan’ın ikinci büyük kenti Oş’ta belediye başkanlığı seçimleri yapıldı, seçim sonucuna itiraz eden muhalif grup kentin en büyük meydanında eylem yaptı ve devlet binalarına girmeye çalıştı

Kırgızistan’ın güney bölgesinde yer alan ülkenin ikinci büyük şehri Oş’ta bugün belediye başkanlığı seçiminden sonra muhalefet grupları ayaklandı. Belediye binası önündeki meydana toplanarak seçim sonucunu bekleyen eski Başkan Melis Mırzakmatov’un taraftarları seçimlerin sonucuna karşı çıkarak eylem düzenledi. Kızgın grubun meclis binasına girme teşebbüsleri polis tarafından engellendi.

ESKİ BAŞKAN MIRZAKMATOV: “SEÇİM ŞAİBELİ GEÇTİ”

Meclis üyelerinin gizli oy kullanması ile Melis Mırzakmatov’un rakibi Aytmamat Kadırbayev üyelerden çoğunluğunun oyunu alarak başkan seçildi, ardından Mırzakmatov oylama işlemin şaibeli gerçekleştiğini söyledi.

Seçim sonucunu beğenmeyen ve adayının elenmesine karşı eylem yapan bir grup taraftar ile polis arasında tartışma yaşandı. Aralarında İçişleri Bakanlığının Oş ili eski Emniyet Müdürü Abdullah Kaparov’un meydanda seçim sonucuna tepki göstererek Devlet Başkanı Almazbek Atambayev’in portresini yaktığı kaydedildi.

Polisin soğukkanlı olarak izlediği eylemde olaylar büyümeden toplananlar dağıtıldı.

Diğer yandan Bişkek belediyesinde de başkanlık seçimi gerçekleşirken, tek adayın katıldığı seçimde eski Gümrük Müdürü Kubaniçbek Kulmatov çoğunluk oyu ile başkan oldu.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın