Özbekistan ve Suudi Arabistanlı işadamları 14 milyar dolarlık sözleşme imzaladı

Özbekistan-Suudi İş Konseyi’nin 17 Ağustos’ta gerçekleştirdiği toplantısında, enerji, kimya, elektrik mühendisliği, altyapı geliştirme, sağlık, tarım, ilaç alanlarında toplam değeri 14 milyar doları aşan anlaşma ve sözleşmeler imzalandı. , bilgi teknolojileri ve ulaşım. Bu sonuç, Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev’in Suudi Arabistan Krallığı Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile 17 Ağustos’ta Cidde’de yaptığı görüşmede not edildi.

Cumhurbaşkanı’nın basın servisine göre, Cidde’deki toplantıda taraflar, Özbekistan ile Suudi Arabistan arasında siyasi, ticari-ekonomik, yatırım, kültürel-insani alanlarda karşılıklı yarar sağlayan ilişkilerin daha da genişletilmesi konularını tartıştılar.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, önde gelen Suudi şirketlerini Özbekistan’daki ticari bankaların, büyük sanayi ve altyapı tesislerinin özelleştirilmesi sürecine aktif olarak katılmaya çağırdı.

Suudi Kalkınma Fonu’nun katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Özbekistan bölgelerinde ulaşım, su temini ve elektrik şebekelerinin geliştirilmesine yönelik altyapı projelerinin uygulanması ele alındı.

Ayrıca, güvenlik alanında diyalog kurulması, Afganistan’da barışın pekiştirilmesi ve ekonominin yeniden kurulmasına yardımcı olunması konusunda oybirliği ile görüş bildirildi.

Müzakerelerin sonuçlarına göre imzalanan belgeler değiş tokuş edildi.

Özbekistan ve Suudi Arabistan arasındaki kapsamlı ortaklık ilişkilerinin daha da genişletilmesine ilişkin ortak bir bildiri kabul edildi, iki ülkenin hükümetleri ve bakanlıkları arasında enerji, gümrük, sivil havacılık, turizm, tarım, sağlık alanlarında işbirliğine ilişkin 15 belge, ve çalışma ilişkileri benimsenmiştir.

Özbekistan Cumhurbaşkanı, 17-18 Ağustos tarihlerinde Suudi Arabistan’da resmi bir ziyaretlerde olacak. Azodlik daha önce Mirziyoyev’in Çarşamba günü Mescid-i Nebevi’yi ziyaret ettiğini bildirmişti.

http://ozodlik.org

Alakalı yazılar

Yorum yazın