“Özbekistan, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanımıyor”

Özbekistan, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıyor, kendi kendini ilan eden Donbass cumhuriyetlerini tanımıyor. Açıklama, Âli Meclisi Senatosu’nun 24. genel kuruluna hitap eden Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamilov’dan geldi.

Senatörler, Dışişleri Bakanlığı’ndan, Senato’nun yirmi dördüncü genel kurul oturumunun gündeminin bir parçası olarak 2021’deki faaliyetleri hakkında bir rapor dinleyerek başladı. Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamilov bu konuda bir rapor yayınladı.

“Ukrayna çevresindeki durum, Özbekistan’da ciddi bir endişe konusudur. Özbekistan, duruma barışçıl bir çözüm bulmaya ve ihtilafı siyasi ve diplomatik yollarla çözmeye kararlıdır. Bunun için öncelikle askeri harekât, şiddet derhal durdurulmalıdır.

Özbekistan, tarihsel olarak hem Rusya hem de Ukrayna ile çok yönlü ilişkilere sahiptir. Her iki ülke ile de ulusal çıkarlarımıza dayalı olarak karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini sürdüreceğiz.

Bu zor zamanlarda Ukrayna’ya insani yardım sağlamaya devam edeceğiz ve mevcut zor durum ışığında insani yardım sağlamaya devam edeceğiz.

Buna karşılık, Özbekistan Cumhuriyeti Ukrayna’nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanır. Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanımıyoruz” dedi.

Bakan, Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımların Özbekistan’ı doğrudan etkilediğini, bu tür yaptırımlardan korunmak ve olumsuz sonuçlarını önlemek için artık önlem alınmasının önemli olduğunu kaydetti.

Bugün yaklaşık 300 Özbekistan vatandaşının Ukrayna’da kaldığı belirtildi.

“Onlarla temas halindeyiz, sadece güvenlik sorunu karmaşık. Ama yakında bir yolunu bulacağız ve onları geri getirmeye çalışacağız” dedi.

https://kun.uz/news/2022/03/17/ozbekiston-dxr-va-lxrni-tan-olmaydi-abdulaziz-komilov

Alakalı yazılar

Yorum yazın