SKANDAL: TANINMIŞ ÖZBEK GAZETECİ VE YÖNETMEN İSTANBUL’DA İDARİ GÖZETİM ALTINA ALINDI!

Herhangi bir suç işlediği tespit edilemeyen gazeteci Abdukarim Mirzaev serbest bırakılmadı, Göç İdaresine teslim edildi

Türkiye’de yüksek lisans yapmakta olan tanınmış Özbek gazeteci ve sinema yönetmeni Abdukarim Mirzaev, 10/11 Aralık gecesi İstanbul’daki evine gelen polis ekipleri tarafından Küçükçekmece Polis Merkezi’ne götürüldü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Mirzaev’in evinde ve eşyalarında yaptığı araştırmada herhangi bir suç işlediğine dair bir bulgu tespit edilemediği için savcılığa sevk edilmedi, ifadesi dahi alınmadı. Tanınmış rejisörün serbest bırakılması beklenirken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Mirzaev’i şüpheli gördüğü ve evinde arama yapıldığı belirtilerek İstanbul İl Göç İdaresi’ne teslim edildi. İstanbul İl Göç İdaresi Mirzaev hakkında, kamu güvenliğini tehdit ettiği iddiasıyla sınır dışı etme ve idari gözetim kararı aldı.

İstanbul Göç İdaresi Müdürlüğü, “idari gözetim” kararının icrası için Özbek gazeteci Abdukarim Mirzaev’i Çatalca Geri Gönderme Merkezi (GGM)’ne götürdü. Mirzaev halen Çatalca Binkılıç GGM’de, Özbekistan’a sınırdışı edilmek üzere bekletiliyor.

AVUKATLARDAN “SINIRDIŞI İŞLEMİNİ DURDURMA” GİRİŞİMİ

Özbek gazeteci Abdukarim Mirzaev’in çalıştığı RegistanTV’den yapılan açıklamaya göre Av. Mahmut Sait Arslan, Abdukarim Mirzaev hakkında verilen sınır dışı işlemini durdurmak ve idari gözetimin sonlandırılarak Mirzaev’in serbest bırakılmasını sağlamak için hukuki girişimde bulundu. Av. Mahmut Sait Arslan tarafından İstanbul 1.İdare Mahkemesi’nde açılan dava neticesinde sınır dışı işlemi durdurulmuş oldu. Av.Arslan tarafından yapılan idari gözetimin sonlandırılmasıyla ilgili başvuruların kabul edilmesi durumunda Abdukarim Mirzaev hürriyetine kavuşabilecek.

ÖZBEKİSTAN’DA BÜYÜK İNFİAL

Gazeteci ve yönetmen Abdulkerim Mirzaev’in Türkiye’de gözaltına alındığı haberi Özbekistan basın camiasında ve sosyal medyada geniş tepkilere sebep oldu. Birçok haber kanalı olayı duyururken, Özbekistan’da yaygın olan sosyal medyada binlerce kişi yorum yaptı. Yorumlarda “Türkiye’de bulunan Özbeklerin delilsiz suç iddiaları ileri sürülerek ile baskı altına alındığı”, “GGM’lerde yapılan kötü uygulamalar”, “Türkiye-Özbekistan ilişkileri” gibi bir çok husus yer aldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamuoyundaki tepkiler üzerine Özbekistan Başsavcılığı tarafından bir açıklama yapılarak “Abdukarim Mirzaev hakkında başlatılmış bir soruşturmanın bulunmadığı, Türkiye’deki, gözaltı olayının Özbekistan’ın bilgisi dışında gerçekleştiği, konunun Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edildiği” bildirildi.

GERİ GÖNDERME MERKEZİ (GGM) NEDİR?

Güvenlik birimlerinin herhangi bir nedenle gözaltına aldığı yabancılar suça karışmamış olsa bile serbest bırakılmak yerine Göç İdaresi’ne teslim ediliyor. Türkiye Göç İdaresi de “sınır dışı” işlemi başlatarak,  aslında ‘misafirhane’ statüsünde olan Geri Gönderme Merkezleri’nde “idari gözetim altında” tutuyor. GGM’ler için hukukçular “tutuklama kararı olmaksızın yabancıların konulduğu hapishane” tanımını yapıyor. Yabancı ülke vatandaşları idari tasarrufla, mahkeme kararı olmadığı halde, bir seneye kadar müddetle GGM’de tutulabiliyor. Mahkemeler çoğu kere bu uygulamanın hukuka uygun olmadığını belirterek, gözetim altındaki kişilerin serbest bırakılmasına karar veriyor.

Hukukun tersine bir uygulama: Normal olan uygulama suç şüphesi olan kişinin mahkeme kararıyla tutuklanması iken, GGM’lerde tam tersine, savcıların ve mahkemelerin serbest bırakılmasına karar verdiği kişiler hakkında devreye giriyor. Bu durum, suç işlediği tespit edilmeyen yabancı kişilerin GGM’lerde tutulması uygulamasının hukuku tersyüz ettiği şeklinde yorumlanıyor.

Türkiye’de bulunan Türkistanlı göçmenler ve ilgili STK’lar, GGM uygulamasının zulme dönüşmesinden şikayetçiler. GGM’lerdeki yabancılara kötü muamele yapıldığı, korona salgınına karşı korunmasız oldukları, gereksiz yere aylarca gözetim altında tutuldukları gibi iddialarla çok sayıda şikayet olduğu, Van GGM’de bir göçmen kadına tecavüz edildiği  bildirildi.

G-87  (Güvenlik Tahdit Kodu) NEDİR?

Göç İdaresi, “terör şüphelisi” olarak teslim edilen, hakkında bir soruşturma dahi olmayan yabancılar için G-87 ve benzeri tahdit kodu uyguluyor. Hakkında tahdit kodu oluşturulanlar YTS (yabancı terörist savaşçı) olarak isimlendiriliyor. G-87 kodu konulan bir yabancı hiçbir şekilde oturma izni alamıyor, ülkeye giremiyor, eğitim ve çalışma izni verilmiyor. İlkokula giden çocuklardan yaşlı ev hanımlarına kadar bir çok kişi KOD mağduru.

TÜRKİSTANDER ve mülteci haklarını savunan diğer STK’lar G-87 ve benzeri kodların  keyfi bir şekilde konulduğunu, göçmenlerin hukuksuz bir şekilde mağdur edildiğini savunuyorlar.

ABDULKARİM MİRZAEV KİMDİR?

•             1982 yılında Özbekistan’ın Surhanderya ili Denov şehrinde doğan Abdukarim Mirzaev, Taşkent’teki Ulusal Sanat Tarihi Fakültesi’nde Sanat ve Tasarım eğitimi aldı. Özbekistan’daki Poytaxt (Başkent) radyosu, Zamin FM, Yoshlar (Gençler) TV ve radyosu gibi çeşitli radyo ve TV kanallarında gazeteci, sunucu ve programcı olarak çalıştı. Diydor Eğitim ve Tiyatro’da öğretmenlik yaptı.

•             “İnsan Olmak Zor” isimli uzun metrajlı filminin yanısıra çok sayıda belgesel ve kısa film yaptı. Belgeselleri arasında 2010 Kırgızistan’daki etnik çatışmaları anlattığı Dardga Dava İstab (Derdin Devasını İstemek) kültür-sanat ve siyaset çevrelerinde tartışıldı. “Sıradan İnsanlar”, “Yoldaki adam” gibi TV programları Özbekistan gündeminde uzun süre yer aldı.

•             Türkiye’den yayınlanan Registan TV  isimli Özbekçe kanalda haber, program ve sohbetleri devam ediyor. Ayrıca You Tube’daki üç ayrı kanalında 1 milyondan fazla abonesi bulunmakta.

TÜRKİSTANDER HABER MERKEZİ

Alakalı yazılar

Yorum yazın