Tahran, Özbekistan’a deniz kapıları açmaya hazır olduğunu belirtti

İran, Özbekistan’ı Kuzey Afrika ülkeleriyle birleştiren, Kuzey-Güney ulaşım koridorunda deniz, demiryolu ve motor yollarını açan transit bir ülkenin rolünü oynamaya hazır.

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Riza Rahmani’nin Taşkent’teki Özbekistan Dış Ticaret Bakanı Sardor Umurzakov ile yaptığı toplantıda yaptığı açıklamada, ” İran, Özbekistan’ı Kuzey Afrika ülkeleriyle birleştiren, Kuzey-Güney ulaşım koridorunda deniz, demiryolu ve motor yollarını açan transit bir ülkenin rolünü oynamaya hazır.” dedi.

Ticarette ulusal para kullanılabilecek

Rahmani’ye göre İran, Kuzey Afrika ve Basra Körfezi ülkelerinden malların sınırsız taşınması için Özbekistan’a geçiş koridoru açabilir. İran bakanı Taşkent ve Tahran’ın tercihli ticaret tarifeleri imzalayıp ulusal para birimini finansal işlemler için kullanabileceğini söyledi.

Taşkent’teki toplantıda, taraflar karşılıklı ticareti genişletmek ve İran’ın Özbek ekonomisine tarım, balıkçılık ve inşaat sektöründeki yatırımını çekmekle ilgili konuları tartıştılar. Ek olarak, taraflar, bitki sağlığı kontrol şartlarının karşılıklı olarak tanınmasını sağlayarak, karşılıklı ticaret koşullarını kolaylaştırmak için özel teklifleri tartıştılar.

www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın