Tayland’daki Uygur Mültecilerin İlk Duruşması Yapıldı

Yaklaşık bir yıldır, Tayland’da tutuklu bulunan ve 24 Mart’ta hakim karşısına çıkarılan bir kısmı Türk vatandaşı Uygur mültecilerin mahkemesi ve ifadelerinin ayrıntılarına ulaşıldı.

Hür Asya Radyosu internet sitesinde yer alan bilgilere göre, duruşmaya tutuklu Uygurlar, avukatları, insan Hakları örgütlerinin müdahil olan temsilcilerinin katıldıkları açıklandı. Türkiye ve Çin Büyükelçiliklerinden de görevlilerin katıldığı belirtildi.

Tutuklu olan ve Türk Vatandaşı olduğu bildirilen Hasan- Rukiye Teklimekan, mahkemede söz alarak konuştu. Rukiye Teklimekan Tayland’a niçin kaçmak zorunda kaldıkları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi ve şöyle konuştu:

“Benim iki çocuğum var ve bunlardan biri hapishanede dünyaya geldi. Çocuklarımın da diğer ülke vatandaşı çocuklar gibi kendi ülkesinde yaşama, eğitim alma ve oynama hakkı bulunmaktadır. Bizler her insan gibi çocuklarımız ile birlikte kendi ülkemizde yaşamak istiyoruz. Bu nedenle serbest bırakılmamızı talep ediyoruz.”

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre ise mahkemede söz alan savunma Avukatı Vrasıt Priyaviyon, müvekkillerini şöyle savundu:

“Tayland yasalarına göre bu şekilde sınır ihlali yapan kişiler azami 48 saat süre ile gözaltında tutulabilir. Özel durumlarda ise bu süre, en çok 7 gün olarak belirlenmiştir. Bu kişiler yaklaşık bir yıldır Tayland yasalarına aykırı olarak hapiste tutulmaktadır. Bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyorum. Türk vatandaşı olan bu Uygurlar Türk pasaportu taşımaktadırlar. Müvekkillerimin, Tayland ve uluslararası yasalar ve anlaşmalara uygun olarak bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyorum.”

Mahkeme’ye müdahil olarak katılan Tayland İnsan Hakları Örgütü Temsilcisi Dantung Yırın de mahkemede söz aldı ve şunları ifade etti:

“Bu mağdur insanlar bir an önce serbest bırakılmalıdır. Bunların tutuklanması Tayland yönetiminin bizzat imza koyduğu uluslararası anlaşmalara tamamen aykırıdır. Hiçbir insan kendi ülkesine dönmek ve orada yaşamak hakkından mahrum edilmemelidir. Bu nedenle biz Tayland İnsan Hakları Teşkilatı olarak, bu tutuklu Uygurların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

Anadolu Ajansına konuşan Taylan’daki Türkiye Büyükelçisi Ahmet İldem Akay ise, ”Biz bu tutuklu Uygur Türklerinin Türk Vatandaşı olduklarını sürekli dile getiriyoruz. Bugünkü duruşmada da ifade ettik. Bu insanlar Türk vatandaşıdırlar. Bunlar Türkiye’ye gitmek istiyorlar. Biz de onları ülkemize kabul etmeye hazırız. Bu konuda bütün sorumluluk ve yetki Tayland yönetiminin elindedir. Mahkemenin kararını bekliyoruz.”

Çin’in ise mahkemeye bir görevli göndererek yargı safhasını takip ettiği belirtildi.

Çin Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında bir gazetecinin “Tayland’daki tutuklu Uygurların yargı sürecini takip edip etmedikleri yolundaki bir soruyu “İnsan kaçakçılığı ve sınırı aşan yasadışı göç sorunu bütün ülkeleri ilgilendiren uluslararası bir sorundur. Bu sorun her ülkenin güvenliğini tehdit eden bir meseledir. Biz yönetim olarak diğer ülkelerle bu sorunun çözümü için işbirliğine her zaman açığız” şeklinde kaçamak sözlerle geçiştirmeye çalıştı.

Bangkok Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşma Tayland basını ve uluslararası medyanın da yoğun ilgi gösterdiği, bu suretle Doğu Türkistan ve Uygur meselesinin de geniş şekilde ele alındığı ve gündeme geldiği bildiriliyor.

Alakalı yazılar

Yorum yazın