Böyle olur Özbekistan’da seçimler…

Özbekistan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken Kerimov’un rakipleri, onu övmekte birbirleri ile yarışıyor

Abdurrahman Ceyhun/ Dünya Bülteni – Taşkent

Özbekistan’da Cumhurbaşkanlığı seçim süreci geçtiğimiz hafta resmen başladı. Rejim yanlısı olarak görülen dört siyasi parti aday gösterdi ve seçim kampanyalarını başlattı. Ülkede adayların katılımıyla seçim mitingi düzenlenmesi yasak. kerimov’un rakibi adaylar, salonlarda yapılan toplantılarda, gazetelerde yazılan makalelerde, şu an Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten ve yeniden aday olan İslam Kerimov’u övmekte birbirleri ile yarışıyor.

Milli Uyanış Partisi adayı Ekmel Saidov 21 Ocakta yayınlandığı makalede, kendi programını anlatmak yerine İslam Kerimov’un ne kadar usta bir siyasetçi olduğunu anlattı. Saidov makalesinde Özbek halkının tarihte iki anayasaya sahip olduğunu, bunlardan birinin Emir Timur’un “Timur düzeni”, ikincisinin ise İslam Kerimov’un liderliğinde yazılan şimdiki anayasa olduğunu, onun için milletin Kerimov etrafında toplanması ve seçimlerde ona oy vermesi gerektiğini belirtti.

Hukuk uzmanı olmakla övünen ve hükümetin kurduğu İnsan Hakları Milli Merkezi başkanı olan Ekmel Saidov, Kerimov’un kendi anayasasını ihlal ederek altıncı defa Cumhurbaşkanı adayı olduğu konusunda ise konuşmuyor. Bilindiği gibi Kerimov 1991, 2000, 2007 aday olarak seçimleri kazanmış, 1996 ve 2005 yıllarında ise referandum ile koltuğunda kalmıştı. Bu şekilde onun 2015 seçimlerinde aday olması üst üste altıncı adaylığı manasına geliyor.

Ekmel Saidov 2007 seçimlerinde de aday olmuş ve seçimlerde yüzde 2,5 oy almıştı. Saidov seçimlerde kendisinin de Kerimov’a oy verdiğini itiraf etmişti.

Özbekistan’da insan hakları ve siyasi haklar tamamen yasaklandığı için muhaliflerin meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılma imkanı bulunmuyor.

Alakalı yazılar

Yorum yazın