Özbek istihbaratının dinleme araçları İsrail ve ABD’den

ABD ve İsrail şirketlerinin casusluk teknolojilerinin en büyük müşterilerinden birinin Özbekistan olduğu bildiriliyor

Londra merkezli Privacy International teşkilatı dünyanın en otoriter rejimi olan Özbekistan ve benzeri bazı devletlerin casusluk teknolojisi üreten uluslararası şirketler için deneme tahtasına dönüştüğünü iddia etti.

Privacy International tarafından hazırlanan rapora göre Orta Asya hükümetlerine muhaliflerin telefon görüşmelerini dinleme ve internetteki faaliyetlerini denetleme cihazlarını ABD ve İsrail’deki özel şirketler temin ediyor. Raporda bu cihazları en çok satın alan devletlerin Özbekistan ve Kazakistan olduğu belirtiliyor.

Raporu hazırlayan Privacy International uzmanlarından Kenet Page’in “Ozodlik” radyosuna bildirdiğine göre Özbekistan istihbaratı istediği kişilerin telefon sohbetleri ve bilgisayardaki her hareketini kontrol etme imkanına sahip bulunuyor. Kenet Page’ye göre Kerimov rejimi böyle casusluk hizmetleri için yüklü paralar harcıyor.

Geçen sene yabancı ülkelerde faaliyet gösteren Özbek muhalifler ile internette görüşmeler yapan 43 yaşındaki işadamı Kudrat Rasulov 8 yıl hapis cezası almıştı.

Özbek muhaliflerden Tulkin Karaev ve Atanazar Aripov da telefon görüşmelerinin ve internetteki çalışmalarının Özbek istihbaratı tarafından kontrol edildiğini bildiklerini iddia etmişti.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın