Özbekistan’da 1,2 milyon ‘köle’ var

Dünyada köle gibi çalıştırılanlarla ilgili araştırmaya göre Özbekistan nüfusunun yüzde 3,97’sine denk gelen 1,2 milyon köle ile ikinci sırada yer alıyor

Dünyada köleliğin en yaygın olduğu ülkeler arasında Özbekistan ilk sıralarda geliyor.

Avustralya merkezli Walk Free Foundation (WFF) insan hakları örgütü dünyada 35,8 milyon çağdaş köle olduğunu açıkladı. Rapora göre Moritanya, Özbekistan, Haiti, Katar ve Hindistan köleliğin en yaygın olduğu ülkeler…

WFF raporuna göre Moritanya, nüfusunun yaklaşık yüzde 4’üne tekabül eden 160 bin köle ile ilk sırada yer alıyor. Özbekistan ise nüfusunun yüzde 3,97’sine denk gelen 1,2 Milyon köle ile ikinci sırada. Haiti’de ise nüfusun yüzde 2,3’ü (140 bin kişi) köle olarak çalışıyor.

Raporda Özbekistan’daki çağdaş kölelik hakkında şu ifadeler kullanıldı:

“Özbekistan dünyada pamuk üreten beşinci büyük ülkedir. Her sene pamuk tarlalarında 18 yaşın altında olan bir milyondan fazla genç zorunlu olarak çalıştırılıyor. Çocuk yaşında olanlar devlet tarafından zorla çiftçilere yardım için gönderiliyor. Böylece çağdaş kölelik ülkede 7 yaşında başlıyor.”

WFF raporu toplamda 167 ülke incelendi. Avrupa ülkeleri ve Yeni Zelanda bu konuda iyi durumda bulunurken bu ülkelerde kölelerin oranı yüzde 0.13 olarak belirtildi. Bu ülkeler arasında son sırada bulunan İzlanda’da sadece 23 köle tespit edildi.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın