Tacik-Kırgız sınırında gerginlik sürüyor

Kırgızistan ve Tacikistan’ın sınır bölgesinde pazartesi günü meydana gelen çatışmaların ardından iki ülke yönetimi arasında nota gerginliği yaşandı. Ülkeler birbirilerine nota verirken diğer taraftan da iki tarafın üst düzey temsilcileri sorunların çözülmesi için bir araya geldi

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı 25 Ağustosta Tacik-Kırgız sınırındaki çatışmalarda yine iki kişinin öldürüldüğü ve beş kişinin yaralandığını bildirdi.

Tacik basını öldürenlerinden birinin Tacikistan Sınır Koruma İdaresi eski başkanı Abdurrahman Azimov’un akrabalarından Azamat Azimov olduğu belirtiliyor.

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı iki devlet sınırında yaşanan son çatışma hakkında bir basın açıklaması yapacak.

Diğer taraftan Tacikistan Başbakan yardımcısı Muradali Alimardan iki devlet arasındakı sınır sorunlarını görüşmek üzere dün Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’i ziyaret ettiği bildirildi.

Kırgız sınır muhafaza teşkilatının basın merkezinden yapılan açıklamada, Pazartesi öğleden sonra çıkan çatışmada ilk ateşin Tacikistan askerleri tarafından açıldığı ileri sürüldü.

İki ülkenin sınır muhafaza askerleri arasındaki çatışmanın yaklaşık yarım saat sürdüğü, Tacikistan askerlerinin çatışmalar sırasında el bombası kullandığı belirtiliyor. Kırgız tarafı çatışmada herhangi bir askerinin zarar görmediğini belirtirken Tacik basını 5 Tacikistan vatandaşının yaralandığını duyurdu.

Olay yerine ek Tacik askerinin gönderildiği duyurulurken Kırgızistan’ın da sınırdaki askerlerinin sayısını artırdığı kaydedildi.

11 Temmuzda Tacikistan’ın İsfara vilayetinde iki devlet sınırındaki silahlı çatışmada 5 Kırgız ve 2 Tacik askeri yaralanmıştı.

SINIRDAKİ ÇATIŞMALAR ÜLKE YÖNETİCİLERİNİ HAREKETE GEÇİRDİ

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, sınırdaki çatışmaların sona erdirilmesi ve sorunların çözülmesini istedi.

Atambayev, dün Kırgızistan Sınır Muhafaza Teşkilatı Başkanı Rayımberdi Düyçembiyev’le görüşerek sınırdaki olaylarla ilgili bilgi aldı.

Diğer taraftan pazartesi günü iki ülke sınırında meydana gelen çatışmaların ardından iki ülkenin başbakan yardımcılarının da içlerinde bulunduğu heyetler bir araya geldi. Heyetlerin görüşmeleri bugün de devam edecek.

İki Tacik vatandaşının ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili olarak Kırgızistan dışişleri bakanlığı dün Tacikistan’a sınırdaki kurallara tam uyulması istemiyle bir protesto notası gönderdi. Aynı gün Duşanbe de Bişkek’e gerektiğinde her Tacik vatandaşının gerekli usullerde korunacağını bildiren bir cevap notası gönderdi.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın