Batılı ülkelerin çoğu, Taliban’la politikalarını nasıl şekillendirecekleri konusunda anlaşmaya varmadı ve geleneksel baskı yolunu seçenler var ve diyaloğu kuranlar eleştirildi.
Bu bağlamda Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, 1990’larda olduğu gibi Afganistan’ın yeni liderliğine yönelik tutumun sıradan Afganların durumunu ağırlaştıracağı konusunda uyardı.
Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, BM Genel Kurulu’nun 76. oturumunda yaptığı konuşmada bundan bahsetti.
Mirziyoyev, “Bu zor zamanlarda Afganistan’ı yalnız bırakıp onu bir problemler girdabına atmak mümkün değil” dedi.
Taliban hareketinin terör örgütü olarak dünyanın birçok yerinde yasaklanmasıyla birlikte 2019 yılında Özbek liderliği doğrudan görüşmelere başlamış, Taliban heyeti Özbekistan’ı ziyaret ederek görüşmelerde bulunmuştur.
15 Ağustos’ta Taliban, başkent Kabil’in arkasındaki tüm Afganistan’da iktidarı ele geçirdi ve Özbekistan, Taliban’ın geçici hükümetini alkışlayan dünyadaki ilk ülkelerden biriydi.
Taliban da Özbekistan’ı ortak olarak nitelendirdi.
Özbekistan, Taliban yönetiminde Afganistan’a insani yardım sağlayan dünyadaki ilk ülkelerden biriydi.
14 Eylül’de 1.500 tondan fazla giysi, yiyecek ve ilaç yüklü 25 vagon Özbek şehri Termez’den Afganistan’ın Hairaton kentine Amu Derya Nehri’ni geçti.
Özbekistan cumhurbaşkanının Afganistan özel elçisi Ismatulla Ergashev, Özbekistan’ın Afganistan ile karayolu ve demiryolu bağlantılarını yeniden kurmayı planladığını söyledi.
Ismatulla Ergashev, “Elbette mevcut salgında Afgan halkının gıda ve ilaca ihtiyacı olan Afganistan ile karayolu ve demiryolu bağlantılarını yeniden kuracağız. Bu insani bir bakış açısıyla yapılacak” dedi.
Ergashev, Özbekistan’ın sınırı kapatma kararının “başka bir nedenle değil, yalnızca bir koronavirüs pandemisi nedeniyle” olduğunu söyledi.
Kısıtlamaların ne kadar süreceğinin belirsiz olduğunu da sözlerine ekledi.
Kısıtlamaların kaldırılmasının yalnızca ülkedeki epidemiyolojik durumun iyileştirilmesine değil, aynı zamanda Afgan makamlarının ne kadar çabuk oluşturulabileceğine de bağlı olduğunu söyledi.
Afganistan’ın Orta Asya’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.
Bu ülkede barış ve huzurun tesis edilmesi sadece bizim komşu ülkelerin değil tüm dünyanın çıkarınadır.
Bu yüzden Afgan halkına yardım etmek için her zaman elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.
Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada, “Son zamanlarda Özbek-Afgan sınırını yeniden açtık ve bu ülkeye temel gıda, petrol ürünleri ve elektrik tedarikini yeniden başlattık.” Dedi.
https://www.bbc.com/uzbek/uzbekistan-58651053