Özbekistan’da kız öğrencilerin okula başörtüsü ve takke ile gelmelerine izin verildi.

İstisna olarak, Özbekistan’daki okullardaki kızların beyaz veya açık renkli başörtüsü ve takke takmalarına izin verilmektedir. Halk Eğitim Bakanlığı başkanı Sherzod Shermatov, böyle bir karar almanın asıl amacının tüm çocukları eğitmek olduğunu söyledi.

Özbekistan Halk Eğitim Bakanı Sherzod Shermatov, 4 Eylül’de açık bir diyalog sırasında bunu söyledi.

“Milli değerlerimize uygun olarak çok sayıda velinin çağrılarını dikkate alarak, kararname dışında istisna olarak kız çocuklarına bu eğitim öğretim yılından itibaren beyaz veya açık renkli milli başörtüsü ve takke ile okula gitmelerine izin vermeyi amaçlıyoruz” dedi Eğitim ve Bilim Bakanlığı başkanı.

Kızların da uzun yakalı gömlek giyebileceğini de sözlerine ekledi.

Ancak Bakan Şermatov, öğrencilerin beyaz veya açık renkli eşarp ve takke giymelerine hangi yasal dayanakla izin verildiğini belirtmedi.

Özbekistan Bakanlar Kurulu’nun 15 Ağustos 2018 tarih ve 666 sayılı “Ortaöğretim devlet eğitim kurumlarındaki öğrencilere modern üniformalı okul üniforması sağlanmasına yönelik tedbirler hakkında” kararının 7. maddesine göre, “öğrencilerin eğitim kurumlarında başı açık olarak bulunması zorunludur“.

666 sayılı kararın yürürlüğe girmesi, Müslüman başörtüsüyle okula gelen kızlarının eğitim kurumuna girmelerine izin verilmediğinden şikayet eden dindar velilerin hoşnutsuzluğunu uyandırdı .

Ardından, bu eleştirilere yanıt olarak Bakan Şerzod Şermatov şunları söyledi:

“Birçok insan başörtüsü ve türban hakkında konuşuyor. Ancak, şu anda bu bizim ana görevimiz değil. İyi yetişmiş ve eğitimli bir nesil yetiştirmek temel görevimizdir. Çoğu insan ikincil şeyler için endişelenmekle meşgul.”

Daha önce Ozodlik’e verdiği röportajda Özbek okul çocuklarının velileri üniforma giyme zorunluluğunun derslerde sürekli aksamalara yol açtığından ve eğitim kalitesini olumsuz etkilediğinden şikayet etmişti.

Özbekistan’ın tüm eğitim kurumlarında yeni akademik yıl 6 Eylül’de başlıyor.

https://rus.ozodlik.org/a/31443381.html

Alakalı yazılar

Yorum yazın