TÜRKİSTAN’IN ACI KAYBI: Uygur Tarihçi ve Şair-Yazar Mirzahid Kerimi Çin Zindanında Vefat Etti

Ünlü yazar ve şair Hacı Mirzahid Kerimi 82 yaşında Çin hapishanesinde şehit oldu.

Kitaplarında “dini içerik” bulunduğu gerekçesiyle 2018 yılında tutuklanarak 11 sene hapis cezası verilen Kerimi hayatı boyunca bir çok kere tutuklanmış ve toplamda 30 yıldan fazla  hapis yatmıştı. Yazarın “Yusuf Has Hacip” isimli tarihi romanı Türkiye’de Kaknüs Yayınları tarafından Türkiye Türkçesi’ne çevrilerek yayınlanmıştı. Kitabın sonundaki Hacı Mirzahid Kerimi‘nin şu cümleleri hayatının özeti gibiydi: “Ne çare ki şairlik yıllarımın parladığı gençliğimi Çin zindanları yuttu. Yurdumun gerçeklerini yazdığım şiirler yüzünden on sekiz yaşında atıldığım zindandan kırk sekiz yaşında çıktım. Uçsuz bucaksız çöllerde prangalarla gezdirildim. Kömür ocaklarında, ormanlarda çalıştırıldım. Ayağımı sıkan pranga yüzünden bacağım kopma noktasına geldi”.

Kerimi‘nin şehid olduğu haberi, Türkistanpress internet sitesinde Muhammed Ali Atayurt tarafından aşağıdaki yazıyla duyuruldu:

“Deneyimli bir şair, yazar ve tarihçi olan HaciMirzahid Kerimi, Doğu Türkistan halkı için amansız mücadele eden, benzerine çok az rastlanır bir edebiyatçı, tarihçi, şair ve mütefekkir idi.

24 Kasım 1939’da Kaşgar’ın batısındaki Tarboğuz köyünde dünyaya geldi.

“Yusuf Has Hacip”, “Mirza Ababekri”, “Sultan Abdurreşid Han”, “Cudalık”, “Sultan Said Han” gibi değerli tarihi eserler onun önde gelen eserlerindendir.

Üstad toplam 30 yıldan fazla Çin hapsinde ve ev hapsinde gözetim altında tutulmasına rağmen hakkı konuşmaktan ve yazmaktan asla vaz geçmedi.

Nihayetinde 82 yaşında tutulduğu Çin hapishanesinde akıl almaz işkencelere boyun eğmeden cesurca hakkın rahmetine kavuştu.

Hacı Mirzahid Kerimi, 1959’da üniversite döneminde Çin komünist partisi tarafından “milliyetçi” ve “Doğu Türkistan Teşkilatı kurma” suçlamasıyla 1972’ye kadar 13 yıl hapse mahkûm edildi. Ceza süresi bittikten sonra hapisten çıktığında ise çok geçmeden yine “devrimci” yaftasıyla yedi yıl ev hapsinde tutuldu.

2017 yılına gelindiğinde Çin Komünist Partisi “Yusuf Has Hacip”, “Mirza Ababekri”, “Sultan Abdurreşid Han”, “Cudalık”, “Sultan Said Han” gibi 7 ciltten oluşan 5 tarihi romanını, 15 sene önce yayınlanmış olmasına rağmen “dini içerik” ve “tarihi bilgiler” bulundurmakla suçladı, evindeki kitaplara bile el koydu, kitapevlerinden toplattı ve yayın yasağı getirdi. Ayrıca yazarın yıllardır üzerinde çalışmakta olduğu çok sayıda el yazmalarına da el konuldu.

Bunlarla yetinmeyen Çin işgal güçleri birçok yazar ve aydınlar ile birlikte Kerimi’yi de 2018 yılında  tekrar tutukladı ve 79 yaşında, zayıflamış, beli bükülmüş vaziyette KAŞGAR’daki Çin hapishanesine koydu. Çin Komünist Partisi mahkemesi tarafından 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.  9 Ocak 2021’de kadim Türk yurdu, aziz diyar KAŞGAR’da tutulduğu Çin hapishanesinde şehit düştü.
Doğu Türkistan’ın incisi merhum alim Haci Mirzahid Kerimi’ye Allah’tan rahmet dileriz. Rabbim mekanını Firdevs Cenneti eylesin. Başta ailesi olmak üzere yakınlarına, Türk dünyasına ve tüm halkımıza başsağlığı dileriz.

Çin’in aziz Vatanımız Doğu Türkistan’da işlediği ve işlemekte olduğu tüm vahşet asla cevapsız kalmayacaktır!

Muhammed Ali ATAYURT    (Türkistan Press”)

TÜRKİYE’DE GENİŞ İNFİAL VE ÜZÜNTÜ

Kerimi’nin şehid olduğu haberinin duyulmasından sonra Türkiye kamuoyunda büyük üzüntü meydana geldi ve bir çok kişi ve kurum olaya tepki gösterdi. Karar Gazetesi Kerimi‘nin şehadetini manşetten duyurdu.

 

Kaknüs Yayınları tarafından 2020 yılında yayınlanan Yusuf Has Hacip isimli tarihi romanı Türkiye Türkçesine Zeynure Öztürk aktarmıştı.

Yusuf Has Hacib & Bir Uygur Romanı

Muhaceretteki Türkistanlılar camiası olarak büyük kaybımızdan dolayı derin üzüntü içindeyiz. Merhum Hacı Mirzahid Kerimi‘ye Allah’tan mağfiret, ailesine ve camiamıza başsağlığı diliyoruz.

TÜRKİSTANDER HABER MERKEZİ

Alakalı yazılar

Yorum yazın