TÜRKİSTANDER Enver Paşa’yı andı

TÜRKİSTANDER üyeleri ve gönüllüleri, şehadetinin 95. yılında Enver Paşa’yı İstanbul’daki mezarı başında andı. 

Haber: Yaşar Yeşil / TÜRKİSTANDER

Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (TÜRKİSTANDER) üyeleri ve gönüllülerinden oluşan bir grup Türkistan şehidi ve kahramanı Enver Paşa’yı şehadetinin 95. yılında mezarı başında andı.

Dernek üye ve gönüllüleri bugün Cuma namazı sonrası Enver Paşa’nın İstanbul Şişli’deki Abide-i Hürriyet Tepesi’nde bulunan mezarı başında bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan TÜRKİSTANDER başkanı Burhan Kavuncu, Türkistanlılar olarak Enver Paşa’ya sevgilerini, minnetlerini ve bağlılıklarını ifade etmek üzere mezarı başına geldiklerini belirtti.

“Türkistan’ın tarihindeki ve kaderindeki karanlıklar Enver Paşa’yı da bulmuş ve maalesef birçok zorluklarla karşılaşmıştır” diyen Dernek başkanı Kavuncu, konuşmasında şunları dile getirdi:

“Burada yatmakta olan büyük Türkistan şehidi ve Türkistan kahramanı Enver Paşa hazretleri bundan 95 yıl önce yine böyle bir Cuma günü Kurban Bayramı namazını kıldıktan sonra Türkistan’da 4 Ağustos 1922 tarihinde şehadet şerbetini içmişti. Biz Türkistanlılar olarak Enver Paşa’ya sevgimizi, minnetimizi ve bağlılığımızı ifade etmek üzere mezarının başına geldik. Enver Paşa Türkistan’ın istiklali için Orta Asya’ya geldikten sonra Türkistan’ın değişik kabilelerini bir araya getirmiş ve Rus işgaline karşı mücadeleyi daha organizeli bir şekilde yürütmeyi başarmıştır. 1921 yılının Eylül ayında Türkistan’a gelen Enver Paşa’nın buradaki hayatı yaklaşık on ay kadar sürmüştür.

TÜRKİSTAN’DA BİRÇOK ZORLUKLARLA KARŞILAŞTI

Türkistan’ın tarihindeki ve kaderindeki karanlıklar Enver Paşa’yı da bulmuş ve maalesef birçok zorluklarla karşılaşmıştır. Kendi ırkından olan bazı Özbeklerin ihanetine rağmen Fars ırkından olan Taciklerin büyük yardımını ve desteğini görmüştür. Ve biz yine Enver Paşa’nın yazılarından, mesajlarından, konuşmalarından, ifadelerinden anlıyoruz ki; o aynı zamanda büyük bir İslam davası mücahidi, İslam ümmetinin bir kahramanı, İslam ümmetini Trablusgarp’tan, Filistin’den, Azerbaycan’dan Özbekistan’a, Tacikistan’a kadar bayrağını taşımış büyük bir kahramandı.

Biz Türkistanlılar geçmişte atalarımızın ona karşı yapmış olduğu hatalardan dolayı bugün ondan özür diliyor ve Enver Paşa’nın bayrağını, büyük İslam Birliği davasını daha yükseklere kaldırmak üzere onun huzurunda ve Allah’ın huzurunda söz veriyoruz. Enver Paşa ve silah arkadaşları otuz kadar Osmanlı zabitiyle beraber şehadet şerbetine ulaştığı Duşanbe’nin 100 km kadar doğusundaki dağlarda, Çegan tepesinde Türkistan topraklarıyla buluşmuştu ve daha sonra naaşı Türkiye’ye getirildi. Ama biz biliyoruz ki onun ruhu Allah’ın yanında, peygamberin huzurunda ve bütün Müslümanların kalplerindedir. Allah rahmet eylesin. ”

Başkan Burhan Kavuncu’dan sonra Dernek Yönetim Kurulu üyelerinden Namaz Hoca da kısa bir konuşma yaptı.

Enver Paşa’nın mezarı başında dua eden TÜRKİSTANDER üye ve gönüllüleri daha sonra dağıldı.

Haberin Videosu:

Alakalı yazılar

Yorum yazın