Türkmenistan vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs’a seyahat etmeleri yasaklandı

15 Temmuz’dan bu yana Türkmenistan vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine seyahatlerine geçici bir yasak getirildiği açıklandı

Temmuz ayının ortasından bu yana, Türkmenistan vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gitmeleri yasaklandı.

Devlet Göçmen Servisi’nin bir çalışanına göre, 15 Temmuz’da Türkmen vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) seyahatine geçici bir yasak getirildiğinin açıklandığı bir yönetim ekibi toplantısı düzenledi.

Kararın, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin eski ve yeni Türkmen pasaportu konusunda hemfikir olmadığı gerçeğiyle ilgili olduğu söyleniyor. Eski Türkmen pasaportlarının belirsiz olduğu düşünülüyordu, ancak 16, 25 ve 45 yıllık fotoğraflara yapıştırmaları gerekiyordu. 2008 yılında, Türkmenistan yeni biyometrik fotoğraflı pasaportlara geçti, ancak, Kuzey Kıbrıs’ta eski pasaportlar hala geçerli sayılmaktadır.

Aynı zamanda, geçen yıldan beri, Kıbrıs’a giriş yapan Türkmen vatandaşlarından çalışma vizesi veya oturma vizesi talep edildi. Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin diplomatik ilişkileri yoktur.

Yasağın yürürlüğe girmesinden bir gün sonra, Aşkabat havaalanında, ikamet izni olan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çalışma vizesi bulunan 12 kişinin, İstanbul’dan KKTC’ye uçuşlarına izin verilmedi. Aşkabat’tan Lefkoşa’ya direkt uçuşu bulunmadığından insanlar İstanbul üzerinden uçuyor.

Kıbrıs’ta yaşayan vatandaşların ifadesine göre, bölgede kaçak çalışan binlerce kişi var ve bazıları yıllarca yasadışı bir şekilde orada bulunuyor. Bu insanlar için mevcut şartlarda anavatanlarına geri dönmek demek, işlerini kaybetmek ve yurtdışına çıkmakla kısıtlanmak demektir.

www.dunyabulteni.net

Alakalı yazılar

Yorum yazın