TÜRKİSTANDER İFTARINDA KARDEŞLİK COŞKUSU

YEVMÜN NAKBA’DE MUHACİR ve ENSAR BULUŞTU

Türkistander’in Hicri 1440/ Miladi 2019 yılı Ramazan iftarı 15 Mayıs günü Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi’nde yapıldı.

Her sene Türkistanlılar ve Türkistan dostlarının bir araya geldiği Ramazan iftar programı, yine yoğun ve canlı bir şekilde gerçekleşti. İstanbul’un bir çok semtinden yüzlerce Türkistanlı Üsküdar’da bir araya geldi.

Geçtiğimiz yıl İstanbul’da “Çocuklararası Kur’an Okuma Yarışması” birincisi olan Özbek Qari  Abdulvakil‘in okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Türkistander’in hazırladığı video gösterimiyle devam etti. Videoda ağırlıklı olarak Doğu Türkistan’daki durum gündeme getirildi. Hz.Peygamber’in “bir vücut” olarak tanımladığı İslam ümmeti Doğu Türkistan’la dayanışmaya çağırıldı.

https://www.youtube.com/watch?v=HicRyuTPaBA&feature=youtu.be

İftar programının “hoş geldiniz konuşmasını” Türkistander Başkanı Burhan Kavuncu yaptı. Kavuncu konuşmasında “15 Mayıs gününün aynı  zamanda yevm-ün Nekbe= felaket günü” olduğunu hatırlatarak “Bir yanımız Fillistin bir yanımız Doğu Türkistan. Bugün ümmet vücudunun her tarafı kanamaktadır. Herkes “Doğu Türkistan için ne yapabilirim” sorusunu sormalı. Doğu Türkistan için yapılacak çok şeyler var” dedi. Günümüzde sosyal medyanın önem kazandığını belirten Kavuncu “Egemen güçlerin kontrol ve manipülasyon aracı olan sosyal medya, toplumsal güçler açısından da kendini ifade etme aracı olarak kullanılabilmektedir. Türkiye’de sosyal medyada her gün 1 milyon kullanıcı Doğu Türkistan’la ilgili bir mesaj paylaşsa Türkiye’nin politikası bundan etkilenir. İslam dünyasının ve diğer dünya ülkelerinin politikaları bundan etkilenir. Türkiye’de siyasi partiler oy alabilmek için “yabancı düşmanlığı, göçmen düşmanlığında” yarışıyorlar. Suriyeli, Afrikalı veya Türkistanlı, ülkesini terketmek zorunda kalan insanlara “bir tas çorba vermem” diyen belediye başkanları var. Böyle bir ortamda biz müslümanlar ensar ahlâkını göstermek zorundayız”.

Ensar olmanın sözde kalmaması gerektiğini söyleyen Burhan Kavuncu Haşr suresinin 9. Ayetine atıfta bulundu: “Yüce Allah muhacirleri bağrına basan Medine müslümanların ensar olarak adlandırıp ayet-i kerimede onların 4 vasfını zikrediyor: Birincisi, onlar kendilerine hicret eden muhacirleri severler. İkincisi, onlara verilenlerden içlerinde bir sıkıntı duymazlar. Üçüncüsü, kendi ihtiyaçları olsa bile muhacirleri nefislerine tercih ederler. Dördüncüsü, “kim nefsinin şehvetinden, mal ve menfaat düşkünlüğünden korunursa işte onlar kurtuluşa erenlerdir”. İşte bu özelliklere sahip bir müslüman olursak ensar olabiliriz”.

Burhan Kavuncu konuşmasının sonunda İçişleri Bakanlığı’na bir çağrı yaptı: “İçişleri Bakanlığı Batı Türkistan ülkelerinden gelen kardeşlerimizi muhacir olarak kabul etmiyor. Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’da baskı gören, geri gönderildiği takdirde hayatı tehlikeye girecek olan, ülkesinde dinini yaşamakta sıkıntılar çektiği için ayrılmak zorunda kalan bu insanlar İslam’a göre muhacirdir. Siyasi muhalif veya görüşlerini açıkladığı için zor duruma düşen insanlar da muhacirdir. Batı Türkistan ülkelerinden gelen kardeşlerimize Türkiye’de yaşama, çalışma ve ikamet izni verilmelidir” dedi.

Daha sonra Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Mete Yapıcı kısa bir selamlama konuşması yaptı. Yapıcı Üsküdar Belediyesi’nin Türkistanlılara ve genel olarak bütün göçmenlere destek olmaya devam edeceğini belirtti.

Türkistander Genel Sekreteri Azad Tekin Ulutaş söz alarak, muhacirlerle dayanışmanın ve hizmetlerin bir maliyetinin olduğunu, ensar kardeşlerimizden bu anlamda somut adımlar beklediğimizi ifade etti.

Türkistander iftarına İstanbul’daki Türkistanlıların yanısıra Türkiyeli Sivil Toplum Kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin de yoğun katılımı oldu.

1440 iftar programı, Türkistanlılar camiasının sevgisini kazanmış Tahir Domlamızın yaptığı dua ile sona erdi.

 

 

TÜRKİSTANDER HABER MERKEZİ

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın