Kazakistan, Nükleer karşıtı anlaşmaya imza atıyor

Kazakistan Dışişleri Bakanı, Kazakistan’ın, Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması’na imza atacağını açıkladı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı AbdrakhmanovNükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO) Astana’da düzenlediği konferansta konuştu. Abdrakhmanov, Kazakistan’ın nükleer karşıtı kampanyaya imza atacağını söyledi.

Abdrakhmanov, anlaşmayı onaylama kararının, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in tarafından alındığını kaydetti.

Nazarbayev de konuyla ilgili yayımladığı mesajda, atılan imzaların nükleer tehditlerin olmadığı bir dünyada yaşamaya katkı sağlayacağını belirtti. Nazarbayev mesajında, küresel güvenlik endişelerinin olmadığı, gelecek nesillerin barış içinde yaşadıkları bir dünyanın oluşabilmesi için nükleer silahlardan tamamen arınmanın önemine değindi.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Abdrakhmanov, diğer dünya devletlerinin de nükleer silahların yasaklanmasına ilişkin hazırlanan anlaşmayı desteklemelerini beklediklerini söyledi.

CTBTO NEDİR?

Merkezi Viyana’da bulunan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (CTBTO) Hazırlık Komisyonu, 19 Kasım 1996’da imzaya açılan Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması’nın (CTBT) yürürlüğe girmesi için faaliyet gösteren bir örgüt.

CTBT’nin yürürlüğe girebilmesi için bütün ülkelerin antlaşmayı hem imzalaması hem de meclislerinde onaylamaları gerekiyor. Antlaşma bugüne kadar 183 ülke tarafından imzalanırken, 164 ülke tarafından onaylandı. Nükleer denemeleri yasaklayan anlaşma, ABD, Çin, İsrail, İran, Kuzey Kore, Mısır, Hindistan ve Pakistan tarafından imzalanıp onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Bahsi geçen ülkelerin nükleer silahlardan arınmayı içeren anlaşmaya sıcak bakmadıkları biliniyor.

Dünya Bülteni 

31.08.2018

Alakalı yazılar

Yorum yazın