DOĞU TÜRKİSTANLI ALİM ABDULAHAD MAHDUM DA ŞEHİD OLDU!

Doğu Türkistan’lı alim Abdulahad Mahdum’un Çin hapishanesinde şehid olduğu haberi üzerine TÜRKİSTANDER Başkanı Burhan Kavuncu aşağıdaki açıklamayı yaptı:

 

2017 yılından beri zindanda olan Doğu Türkistanlı alimlerden Abdulahad Mahdum’un tahminen geçtiğimiz Kasım ayında hapishanede hayatını kaybettiği açıklandı.Şehid’in naaşını ailesine teslim etmeyen Çinli yetkililer, öldüğünü de uzun zaman gizlediler. Ailenin görüşme talepleri üzerine, Abdulahad Mahdum’un vefat ettiği bildirildi.

Çin zindanlarında bundan önce de Abdulhamid Damolla ve Muhammed Salih Damolla (Damolla hoca, öğretmen demektir) da öldürülmüştü.

Doğu Türkistan’ı 1949 yılından beri işgal altında tutan Çin hükümeti, bir milyondan fazla Uygur ve Kazak asıllı Türkistanlı müslümanı hapishanelerde tutuyor. Herhangi bir eylem- çatışma olmamasına ragmen terörle suçlanan Türkistanlılardan yüzlercesi idam edildi.

Doğu Türkistanlıların oruç, namaz gibi ibadetlerini yerine getirmeleri, müslüman isimlerini kullanmaları yasak olduğu gibi, Çinli erkeklerle evlenmeye, alkol almaya zorlama uygulamaları uzun süreden beri devam ediyor. Son aylarda “eğitim” ve “zorunlu yer değiştirme” adı altında Doğu Türkistan’da etnik temizlik başlatılmıştı. Bütün bunların sonucu olarak Doğu Türkistan’daki Çinli nüfusu %70’lere yaklaştı.

Doğu Türkistan’da “üstadları üstadı, allameler alimi” olarak tanınan Abdulahad Mahdum 86 yaşındaydı. Üstad’ın şehid edildiği haberi ailesi tarafından da doğrulandı. Ailesinin verdiği bilgiye göre merhum tutuklandığında yatalak hasta idi. Buna ragmen, sadece İslam alimi olduğu için hapsedildi. Şehadet haberi ve naaşı gizli tutuldu.

Türkistan halkının ve dünya müslümanlarının başı sağolsun. Allah’tan Doğu Türkistanlı müslümanların acısını dindirmesini ve bir an önce özgürlüğe kavuşturmasını niyaz ediyoruz.

Bir millet düşmanı üzerinden galip gelmeyinceye kadar Şehitleri ile gurur duyacak yüzleri olmayacaktır. (Şehit Abdulahad Han MAHDUM)

Alakalı yazılar

Yorum yazın