Türkmenistan’da Müslümanlara baskı artıyor

06.07.2015

Türkmenistan’da Müslüman erkeklere zorla sakal tıraşı yapıldığı ve dini konularda konuşmalarının yasaklandığı belirtiliyor

Türkmenistan’da güvenlik güçleri ve gizli servis elemanlarının Müslümanlara yönelik baskıları artıyor. Gizli servisin ülkedeki dindarları sürekli takip ettiği belirtiliyor. Gözaltı ve işkence ile ilgili şikayetlerde de artış yaşanıyor.

Türkmenistan istihbaratındaki bir kaynağa göre, ülke yönetimi Nisan ayında ‘radikallik’le mücadele adı altında bazı önlemler aldı. Bu karar üzerine güvenlik güçleri Müslümanlara karşı baskıyı her geçen gün arttırıyor.

Geçen hafta boyunca, Lebap ili Emniyet Müdürlüğü’nde polis tarafından 400’den fazla resmi dini kuruluşların temsilcileri ve 20 -65 yaş arası kişiler sorgulandı. Sorgudakilerin sakalları zorla tıraş edildi ve onlara halk arasında dini konuları konuştuklarında cezaya çarptırılacakları uyarısı yapıldı.

Buna ek olarak, daha önce resmi kamu kurumlarında açılan 54 mescit kapatıldı, Müslümanların evlerinde bulunan Kur’an-ı Kerim de dahil 10 binden fazla dini kitaba el konuldu.

Mahallelerde görev yapan polis memurlarının dindar olan ve camilere sık gidenlerin listesini yaparak, onları polis merkezlerine çağırdığı, İslami davet yapmamaları, sakal bırakmamaları konusunda uyardığı da gelen haberler arasında.

Türkmenabat şehrindeki “Ebu Yusuf” merkez camiine güvenlik kameraları konularak, kontrol panelinde operatörlerin cami cemaatini takip ettiği ve edindikleri bilgileri emniyet merkezi ile paylaştıkları da bildirildi. Diğer camilerde ise benzer görevleri yapan “gardiyanlar” atandı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın