Tacikistan’da STK’lara yabancı finansman yasağı

11.06.2015

Tacikistan’da STK’ların yurtdışından mali yardım alması zorlaştıran ve belli şartlara bağlayan bir yasa sunuldu

Tacikistan’da sivil toplum kuruluşlarının yabancı ülkeler tarafından maddi olarak desteklenmesinin önünü kesmek için yasal düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

Tacikistan Meclisi’nde yapılacak yasal değişikliklere göre yurt dışından özel ve tüzel kişiler tarafından yapılan yardımlar hükümetin kontrolünde olan “insani yardım, özel sicil tescil otoritesi tarafından” kayda geçirilecek.

Meclise sunulan teklifte “Yurtdışından finanse edilen programların uygulanması tescil otoritelerine bildirildikten sonra gerçekleşir. Yurt dışı yardımlarının tescil yönetmenliği ise Tacikistan Cumhuriyeti hükümeti tarafından belirlenir” ifadesi bulunuyor.

Tacikistan Adalet Bakanı Rüstem Şahmurad’a göre bu yasal değişiklik STK’ların faaliyetinin şeffaflığını, suç, terörizm ve kara para aklama finansmanının önlenmesini sağlayacak. Bakanın açıklamasına göre şu an ülkesinde STK’ların yabancı kaynaklardan alınan mali yardımların kontrol mekanizması bulunmuyor.

Tacikistan Adalet Bakanı ülkesinde şu anda 2 bin 600’den fazla kayıtlı STK olduğunu söyledi. Son bir yılda bu kuruluşlara yurtdışından yapılan yardım miktarı ise yaklaşık 1 milyar dolar.

Rüstem Şahmurad STK’ların aldıkları ve kullandıkları yardımlar hakkında bilgilendirme mekanizması oluşturma için çalıştıklarını da bildirdi.

Tacikistan’daki STK’lar söz konusu değişiklerin kabul edilmesinden önce konu hakkındaki endişelerini devlet yetkililerine bildirmişti.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın