İran ve Tacikistan arasında ‘içişlerine müdahale’ polemiği

İranlı bir ayetullah’ın Tacik lider Rahman’a Müslümanlara yönelik baskıları durdurması için yazdığı mektup Duşanbe yönetiminin tepkisini çekti

İranlı Ayetullah Şirazi Makaremi’nin Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman’a mektup yazarak Müslümanlara yönelik baskıları durdurmasını istemesine Tacik yönetimi tepki gösterdi. Tacikistan Diyanet İşleri Komitesi yöneticisi Abdulgaffar Yusufov, İran’ın ülkesinin içişlerine karışmaması gerektiğini söyledi.

Yusufov yayımladığı yazılı açıklamada bölgedeki İslam ve Arap ülkelerindeki istikrarsızlık ve huzursuzluğun bu tarz müdahalelerden kaynaklandığını savunan Yusufov, “İranlı Ayetullah Tacikistan’ın içişlerine doğrudan müdahale etmeden kendi işlerine baksa daha iyi olur” dedi.

Tacik yetkili, Tacikistan’da, insanların dini inançlarına göre giyinmesini yasaklayan bir yasa olmadığını iddia ederek varsa böyle bir yasanın İranlı ayetullahın kendilerine de göstermesi gerektiğini ifade etti.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman defalarca ülkesinde Müslüman kadınların “yabancı” tarzda giyinmesi ve örtünmesi konusunda memnuniyetsizliğini açıklamıştı. Rahman, geçtiğimiz günlerde Tacikistan Ulusal Üniversitesi’ndeki konuşmasında “Duşanbe sokaklarında diğer ülkelerin kadınlarına benzeyerek örtünen Tacik kız ve kadınları görüyorum. Eğer siz kendi ülkenize, onun kültürü sadık iseniz Tacik kadınlarının örfüne göre örtünmeyi seçmelisiniz. Bu daha yakışıklı ve özgür örtünme şeklidir” demişti.

Tacik lider sözlerinin devamında gülerek “Bu özgürlük anlayışına teşekkür edin. Yoksa sizi o özendiğiniz ülkelere gönderebilirim” ifadesini kullanmıştı.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın