Almanya’da ‘Özbekistan’da işkence’ konulu toplantı

Almanya meclisinde 2015 yıl 15 Nisan tarihinde, Özbekistan’daki işkence vakaları konusunda bir basın toplantısı yapılacak.

Azadlık radyosunun haberine göre bu toplantıyı Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü organize ediyor. Toplantıda Özbek-Alman İnsan Hakları Forumu Başkanı Ümide Niyazova Özbekistan’daki işkence vakalarının durumuyla ilgili bir konferans verecek.

Ayrıca Almanya meclisindeki bu toplantıda Uluslararası Af Örgütü’nün Özbekistan’daki işkence konusunu içeren yeni raporu da tanıtılacak.

Toplantıya Alman milletvekilleri ve medya temsilcileri de katılacak. Özbekistan’daki İslam Kerimov yönetiminin işkence konusunda uluslararası anlaşmaları imzalamasına rağmen siyasi ve dini tutuklulara çeşitli şekilde baskı ve işkence yaptığı ifade ediliyor.

Özbekistan’da muhalifleri sahte deliller ya da hiçbir delil olmadan hapse atmak, yapmadığı suçları işkence altında itiraf ettirmek, dövmek ve hatta kaynar suda haşlayarak öldürmek gibi işkence türleri kullanıldığı dünya medyasına yansımıştı.

Muhaliflere işkencelerin bütün sorgulama merkezlerinde, hapishanelerde ve özellikle de ülkenin kuzeyindeki “Jaslik Müslümanları toplama kampında” yapıldığı da dile getiriliyor.

Özbekistan’da işkence altında hayatını kaybeden kişiler arasında 1999 yılında Türkiye’nin Özbekistan’a teslim ettiği Zeyniddin Askarov da bulunuyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın