Moskova’da Dört Günde İki Özbek Muhalif Kaçırıldı

Rusya’nın başkenti Moskova’da son dört günde iki Özbek mültecinin kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldığı bildirildi.

Özbekistan’daki zulümden kaçarak Rusya’ya gelen Zuhriddin Rahimov’un Moskova’nın Paveletskiy tren istasyonunda bir arabayla kaçırıldığı açıklandı. Aktivistlere göre bu olay son dört gün içinde Rusya’da meydana gelen ikinci Özbek göçmenleri kaçırma olayı oldu.

“Ozodlik” radyosuna konuşan Zuhriddin Rahimov’un kardeşi Gafur Rahimov aabeyinin kaçırılma olayını şöyle anlattı:

”Aabeyimi Rus savcı aradı ve demiryolu istasyonuna gelmesini söyledi. Ben de onunla beraber gittim. “Range Rover” markalı arabadan inen 2 Özbek ve bir Rus ağabeyime saldırdı saldırdı. Millet toplandı, ancak kimse bir şey yapamadı. Sonra saldırganlar onu zorla arabaya bindirerek ortadan kayboldu.”

“Memorial insan hakları örgütü temsilcisi ve aynı zamanda kendisi de Rusya’da muhacir olan Özbek asıllı aktivist Bahram Hamraev Zuhriddin Rahimov’u kaçıranların Özbek Milli Güvenlik (eski KGB) ajanları olduğundan emin olduğunu söyledi. Hamraev’in ifadeleri şöyle:

“Maalesef Rus ve Özbek istihbaratçıları ortak olarak bizim arkadaşları kaçırıyor. Kanun ve hukuk tanımıyorlar. Yoksa kaçırılanlara, örneğin Zuhriddin Rahimov’a Rus makamları geçici mülteci belgesi bile vermişti.”

İnsan hakları savunucusu Hamraev 31 Ocak’ta Özbek asıllı Sahip Muradov’un da Moskova’da Özbek istihbaratı tarafından kaçırıldığını; ancak onu bulmak için gösterdikleri çabaların henüz netice vermediğini sözlerine ekledi

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın