Kazakistan’dan Özbek lider Kerimov’a istifa çağrısı

Kazakistan İslam Birliği, Özbek lider Kerimov’a bölgenin istikrarı için istifa etmesi çağrısında bulundu

Kazakistan İslam Birliği, Müslümanlara yönelik baskıları ile bilinen Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’a bir mektup göndererek görevinden istifa etmesi çağrısında bulundu.

Mektupta Kerimov’un sağlığı konusunda derin endişe duyulduğu ve Özbek liderin vakit kaybetmeden yönetimi devretmesi gerektiği bildirildi.

Bir hafta önce Özbek muhalif Halk hareketi Kerimov’un ciddi şekilde hastalandığını ve iki gün baygınlık geçirdikten sonra yatakta tedavi gördüğü haberini duyurmuştu.

BBC Özbek servisine konuşan Kazakistan İslam Birliği başkanı Murat Telibekov şunları söyledi:

“Özbekistan, Kazakistan’ın yan komşusu. Açıkçası, bu ülkede olacak herhangi olay Kazakistan’da da etki yapar. Kerimov’un anı ölümü halinde bugün uluslararası aşırı güçlerin bölgeye sızması ya da terör saldırıları bölgede ciddi istikrarsızlığa neden olabilir. Bu nedenle Orta Asya’da siyasi istikrarı koruma adına Özbekistan lideri İslam Kerimov’a bir mektup gönderdik.”

Kazakistan İslam Birliği’nin mektubunda şu ifadelere yer verildi:

“Orta Asya Müslümanları adına hükümeti başka ellere devretmenizi teklif ediyoruz. Zaman bencil olma zamanı değildir. Özbek halkı içinde memleketinizi yönetecek akıllı ve disiplinli siyasetçiler mutlaka vardır.”

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın