Özbekistan’da Başbakan değişmedi

Özbekistan’da Parlamento seçimlerinin ardından yeni kurulacak hükümette de bir sürpriz yok. Başbakan aynı, kabinenin de büyük ölçüde aynı olması bekleniyor

Özbekistan’da Aralık ayında yapılan milletvekili seçimlerinden sonra yeni Meclis, hükûmetin oluşması için çalışmalara başladı. Özbekistan’da kurulması planlanan yeni hükûmette sürpriz bir ismin yer alması beklenmiyor.  Özbekistan’da seçimde yarışan dört adayın da Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un kontrolünde olan isimler olduğu biliniyordu.

Özbekistan Meclisi’nin her iki kanadının ortak toplantısında Şevket Mirziyoev yeniden Başbakanlığa seçildi. Başbakan’dan sonra bakanlar kurulunun da büyük ölçüde aynı isimlerden oluşması bekleniyor. Mirziyoev’in adaylığı mecliste çoğunluğu elde eden Liberal Demokrat Parti tarafından teklif edildi. Şevket Mirziyoev Özbekistan’ı 25 yıldan bu yana yönetmekte olan İslam Kerimov’a yakınlığıyla biliniyor. Mirziyoev, 2003 yılından bu yana Özbekistan Başbakanlığı görevini yürütüyor.

Özbekistan’da yönetim büyük oranda cumhurbaşkanın direktiflerine göre teşekkül ediyor. Mirziyoev hükümetinde eski bakanların çoğunun koltuklarını koruması bekleniyor.

Kıyas için bakıldığında 35 yıldır savaş içinde olan Afganistan’da bile Parlamento, Özbekistan yasama organından daha canlıdır. Bu hafta Afgan Parlamentosu, Cumhurbaşkanı tarafından teklif edilen 7 bakan adayını geri çevirmişti.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın