Özbekistan ve Tacikistan’ın Avrasya Ekonomik Birliğine üye olacağı iddia edildi

Rusya Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Igor Morozov Tacikistan ve Özbekistan’ın 2015 yılında Avrasya Ekonomik Birliği’ne  (EAEB) katılacağını söyledi.

Tacikistan bugüne kadar resmen EAEB katılmak niyetinde olduğunu açıklamasada, değildir, ancak Rusya’nın hükümet yetkilileri sürekli olarak Tacikistan’ın EAEB yolunda olduğunu söylüyorlar. Duşanbe’deki Rus büyükelçisi Igor Frolov-Lyakin Tacikistan’ın EAEB üyeliği kararı yolunda olduğunu açıklamasının ardından, Rusya Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Igor Morozov sadece Tacikistan’ın değil Özbekistan’ın da 2015 yılında bu birlik üyesi olacağını söyledi.

Tacik yetkililer Rus büyük elçisinin açıklamasını cevaben resmi Duşanbe yetkilileri EAEB üyeliğinin artılarını ve eksilerini değerlendiğini söylemekle yetindiler.

Özbek hükümetin resmi görüşlerini yayınlayan vesti.uz sayfasına göre  « Özbekistan eski Sovyet cumhuriyetleri ile ekonomik entegrasyon asla kabul etmeyecektir”. Bunun aksına Özbekistan zamanında Orta Asya Birliği ve Avrasya Birliğinden ayrıldı, Gümrük Birliği’ne katılma teklifini de reddetti ve hatta 2020 yılına kadar Dünya Ticaret Örgütü üyeliğini kabul etmek niyetinde olmadığını açıkladı.

1 Ocak 2015 Tacikistan’ın komşusu Kırgızistan Gümrük Birliği üyesi olacak ve bununla Rusya, Kazakistan ve Belarus tarafından oluşturulan ortak bir ekonomik alana girecektir.

rus.ozodi.org

Alakalı yazılar

Yorum yazın