Aral Gölü için 3 milyar dolar

Özbekistan’da Aral Gölü için düzenlenen konferansta gölün kurtarılması için 3 milyar dolarlık fon ayrıldı

Uluslararası çevre kuruluşlarının Aral Gölü’nü kurtarmak için 3 milyar dolar yardımda bulunacağı bildirildi.

28-29 Ekim’de Özbekistan’ın kuzeyindeki tarihi Urgenç şehrinde “Aral Gölü Havzası’nda çevre felaketini azaltmak için işbirliğini geliştirme” adında uluslararası bir konferans düzenlendi.

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov’un bildirdiğine göre Konferans sonunda Aral Gölü’nü Kurtarma Fonu (ADKF) ve Özbekistan hükümeti ve ilgili devlet kuruluşları arasında Aral Denizi trajedisi ile mücadele etmeyi öngören 30’a yakın anlaşma imzalandı.

Konferansa bir video mesaj gönderen BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, uluslararası bağış kurumlarının Aral Denizi havzasındaki ekolojik felaketi önlemek için daha fazla katkı sağlaması gerektiğini kaydetti.

ADKF 1993 yılının Ocak ayında Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan tarafından kurulmuştu. Bu fon Aralık 2008’den bu yana BM Genel Kurulu’nda gözlemci statüsüne sahip. 2003-2010 döneminde ADKF üye devletler çeşitli projeler için 2 milyar dolardan fazla para ayırdı.

2011-2015 döneminde BM, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa Birliği ve diğer bağışçı ülkelerin katılımı ile Aral Gölü’nü kurtarmak için 300’den fazla yeni projenin uygulanması bekleniyor. Bu projelerin maliyetinin yaklaşık 8,5 milyar dolar olduğu bildiriliyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın