Özbekistan’da 12 bin siyasi tutuklu var

 HRW raporuna göre Özbekistan’da 12 bin siyasi hükümlü var, ülke yönetimi bunlara yapılan işkenceleri ve tutukluların varlığını bile gizlemeye çalışıyor

Uluslararası İnsan Hakları Örgütü (HRW) Özbekistan’da hapishanelerde yaklaşık 12 bin siyasi tutuklunun bulunduğunu açıkladı.

HRW tarafından hazırlanan “Özbekistan: Hapishane ve işkenceler” başlıklı raporda ülkedeki cezaevlerinde bulunan siyasi tutuklular ve gördükleri muamele ile ilgili geniş bilgiler yer aldı.

HRW raporunda özetle şöyle denildi:

“Özbekistan’da insan hakları savunucuları, gazeteciler ve siyasi muhalif olduğu bilinen kişiler özgürlüklerinden yoksun, işkence altında ve insanlık dışı şartlarda tutuluyor. Tutuklular sahte suçlardan yargılanarak hapse atıldılar ve genellikle keyfi uygulamalar ile hapishanelerde tutulma süreleri uzatılıyor. Bu ülkede binlerce kişi ifade özgürlüğü ile ilgili haklarını barışçıl yoldan kullanmak istedikleri için hapishanelerde yatmaktadır.”

HRW Orta Asya araştırmacısı ve raporun yazarı Steve Swerdlow Özbekistan’daki durum ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Özbek hükümeti hapishanelerde kendini eleştirenlerin haklarının nasıl ihlal edildiğini ve hatta bu nedenlerden dolayı tutuklananların varlığını gizlemeye çalışıyor. Ancak bizim son rapordaki gerçeklere dayanan bilgiler Kerimov hükümetini siyasi nedenlerden tutuklananların durumunu reddetme imkanından mahrum bırakacaktır.

Özbekistan’daki siyasi nedenlerden hapis cezası verilenlerden 34 kişi hakkında yeni ve dehşetli bilgiler edindik. Bunlardan iki kişi rejim muhalifi gazetecilerdir. Bunlar 20 yıldan fazla süredir suçsuz oldukları halde hapishanelerde kalmaktadırlar. Bilgilerimiz bu siyasi mahkumların yakınlarının bize bildirdiklerine ve yakınlarda hapishaneden kurtulan bazı siyasi hükümlülerin ifadelerine dayanmaktadır.”

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın