Türkmenistan’da doğal işkence merkezi

Türkmenistan’da ağırlıklı olarak siyasi hükümlülerin kaldığı Ovadan Tepe Hapishanesi iklim şartlarına göre özel dizayn edilerek doğal işkece ortamı oluşturulmuş.

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta bulunan ve genellikle siyasi hükümlülerin tutulduğu Ovadan Tepe Hapishanesi’nin mahkumların fiziksel ve ruhsal sağlığını yok etmek için özel olarak tasarlandığı belirtiliyor.

Türkmenistan’da çok sayıda siyasi hükümlünün olduğu bilinen bir gerçek ancak demir parmaklıklar arkasında saklanan bu “halk düşmanlarının” şimdiye kadar nasıl şartlarda yaşadığı tam olarak bilinmiyordu. Crude Accountability isimli uluslararası gözlem kurumu Aşkabat’ın 30 kilometre kuzeybatısında yer alan hapishanede siyasi mahkûmların şartları hakkında bir rapor yayınladı. Rapora uzaydan çekilen görüntüler de eklendi.

Crude Accountability ile bilgi paylaşan birkaç kaynağa göre, bu zindanda kalanlar kendi pencerelerinden başka hiçbir şeyi göremiyor. Tutuklulara verilen yemek çok kalitesiz ve sadece açlıktan ölmemeleri için veriliyor. Hapishanedeki mahpuslara kendi aralarında görüşme ve spor yapma imkanı verilmiyor.

Konuşan kaynaklardan sadece birisi adını verme cesareti gösterirken bir kişi hapishane ile ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

“Burada mahpuslara dayak atmak sıradan bir iş olarak görülüyor. Bazen insanları gruplar halinde dövüyorlar. Yeni gelenlere yapılan ilk şey nereye geldiklerini anlamaları için iyice dayak atmaktır. Burada insanları vahşice dövüyorlar, o kadar ki, dayak yiyenler yürüyemez hala gelirler. Bazılarının ise darp sonucu böbreklerinde kanama meydana gelir.”

Raporda Ovadan Tepe hapishanesindeki siyasi hükümlülerin işkencenin yanında koğuşlardaki şartlardan da muzdarip oldukları belirtiliyor. Burada yaz aylarında sıcaklık 50 dereceye kadar yükseliyor. Kışın ise sıfırın altında 20 dereceye düşebiliyor. Koğuşlarda klima yok, kışın ise ısıtılmıyor. Kaynaklar ayrıca bu zindanın “sivrisinek sürüleri ile dolu olduğunu bildiriyor.

Raporda uluslararası gözlemcilere gözaltı şartlarını değerlendirmek için cezaevini ziyaret etmek fırsatı verilmediği de not edildi.

Raporun hazırlanmasında Geospatial Technologies Teşkilatı ve Amerika’daki “Bilimin İlerlemesi Derneği” de katkı sağladı. Crude Accountability’den Kate Watters hazırladıkları rapor hakkında şöyle konuştu:

“Türkmenistan hükümeti bu insanlık dışı zindanın varlığını inkar edemez. Çünkü bizim arkadaşlarımızın çektiği görüntüler bu hapishanenin Türkmen çölünün ortasında var olduğunu gösteriyor.”

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın