Atambayev’den Nazarbayev ve Kerimov’a rest

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, bir basın açıklaması yaparak Özbekistan ve Kazakistan Cumhurbaşkanlarına rest çekti. Atambayev, Ben Kerimov ve Nazarbaev’in önünde diz çökmem dedi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev başken Bişkek’teki makamında medya patronları Kubat Otorbaev Sultan Cumagulov, Venüs Cumataeva Sultan Kanazarov’u yanına alarak bir açıklama yaptı. “AKU press” ve “K-News” haber ajansları başkanlarının katılımı ile düzenlenen basın toplantısında, Atambayev iç siyaset ve bölgesel politikalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Atambayev, sorun yaşadığı komşuları Kazakistan ve Özbekistan cumhurbaşkanları Nursultan Nazarbayev ve İslam Kerimov’a rest çekti ve onlara karşı diz çökmeyeceğini söyledi.

Atambayev Özbekistan’ın ülkesine doğal gaz akışını kestiğini, Kazakistan’ın ise benzin yolunu tıkadığını söyledi. Atambayev bu yollarla Kazakistan ve Özbekistan’ın kendisine diz çöktüremeyeceğini söyledi.

Basın toplantısında oldukça sinirli olduğu gözlenen Almazbek Atambayev “Benden önceki Cumhurbaşkanları Akaev ve Bakiev Özbekistan lideri İslam Kerimov ve Kazakistan lideri Nursultan Nazarbayev’in önünde diz çökerek sorunlarımızı çözmeye çalışıyorlardı. Ancak ben onların önünde diz çökmeyeceğim. Kerimov en fazla iki sene sonra…Ondan sonra biz bu komşularımızla eşit şartlarda konuşacağız ve sınır sorunlarını çözeceğiz” dedi.

Orta Asya ülkeleri arasında su, doğal gaz ve sınır sorunları son zamanlarda giderek büyümeye başladı. Bölge ülkelerinin liderleri bu sorunların çözülememesinde sürekli olarak bir birlerini suçluyorlar.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın