Rus uzmanlar: Özbekistan 2014 sonra bölgede ABD’nin dayanç noktasına dönüşebilir

Regnum ajansı Ufa şehrindeki  “Birlik” Jeopolitik araştırma analitik merkezi uzmanları Radik Murzagaliev ve Dimitry Mikayliçenko tarafından hazırlanan “Ukrayna Meydanı sonrası Avrasya entegrasyon süreci” adlı bir rapor yayınladı. Rapora göre Ukraynalı olayları Rusya liderliğindeki yeni Avrasya birliğine tehdit oluşturmaktadır ve bu durum Moskova’yı harekete geçmeye zorlaya bilir.

Rus uzmanların raporunda Orta Asya bölgesinin Rusya dış politikasında özel yer aldığı ve bu nedenle Ukrayna olaylarının bölgede yansıması Avrasya Birliğinin kaderini belirleyeceği bildirildi.

Raporda Özbekistan’ın Kırım konusunda Rusya’ya tavır aldığı,  Kırım’daki referandumdan hiçbir söz etmediği, bunun yerine Ukrayna kast edilerek devletlerin hududu ve siyasi bağımsızlığından söz ettiğinin altı çizildi.  Rus umanlara göre Özbekistan’ın böyle Batı yanlısı tutumu ve ABD ile gittikçe siyasi ve askeri alanlarda işbirliğini artırması, yakın gelecekte bu devleti ABD’nin Orta Asya’daki dayanç noktasına dönüştüre bilir.

Kaynak: http://regnum.ru/news/polit/1829350.html

Alakalı yazılar

Yorum yazın