Özbekistan’da İslami hareket üyelerine hapis

Özbekistan’da üçü kadın altı kişi Özbekistan İslami Hareketi üyesi olduğu iddiasıyla hapis cezası aldı, bu kişilerin işkence altında itirafta bulundukları savunuluyor

Özbekistan’ın güneyinde üçü kadın altı kişi Pakistan’da faaliyet gösteren Özbekistan İslami Hareket (ÖİH) üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandı. Tutuklananların suçsuz olduğu ve işkence altında itirafa zorlandıkları, Pakistan’ın haritadaki yerini bile bilmedikleri ifade ediliyor.

BBC Özbek serisinin haberine göre Özbekistan’ın güney illerinden biri olan Kaşkaderya’da Özbekistan İslami Hareketi (ÖİH) üyeliğinde suçlanan 6 kişi 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. Hapse atılanlardan 3üçü ise kadın.

Ülkedeki insan hakları savunucularından Abdurrahman Taşanov’un BBC’ye bildirdiğine göre hapis cezası alan 6 kişi “Terör suçu işlemek”, Anayasal düzeni yıkmaya çalışmak ve aşırı dini gruplar oluşturmak suçlarından cezalandırıldı.

Abdurrahman Taşanov hapis cezası alanların suçu olmadığını savunarak şunları söyledi:

“Cezalandırılanlar sade vatandaşlardır. Onlar ÖİH nedir, Pakistan nerededir, bunları bilmeyecek kadar suçsuz insanlardır. Ancak son zamanlarda bizde Müslüman vatandaşları böyle saçma sapan suçlamalarla hapse atma vakaları çoğalmaktadır. Mahkeme onları laik düzeni yıkmakla suçladı. Ama bu suç hangi amellerde görüldü, suçlananlar bunun için ne yaptılar, bunları kimse bilmiyor. Yani, mahkeme hiçbir delil göstermeden bu insanları cezalandırdı.”

İnsan hakları savunucusuna göre aynı vilayette yine 70 Müslüman aynı suçlamalarla savcılık tarafından sorgulanyor. Özbekistan’da Kur’an okumak, başörtüsü takmak ve hatta iş ve evlerde seccadeler bulundurmak suç olarak kabul ediliyor. Suçlananlar ise işkence altında başka eylemlere karıştıklarına dair itirafa zorlanıyor.

Dünya Bülteni

Alakalı yazılar

Yorum yazın