Bağımsız Kazakistan’da Kazakça kanun bile yok!

Kazakistan Meclisi’ne 23 yılda sunulan 2 bin 500 tasarıdan sadece ikisinin Kazak dilinde hazırlandığı açıklandı

Kazakistan’da bağımsızlığın kazanıldığı 1991 yılından bu yana hazırlanan kanun, yönetmelik ve kararnamelerin hiçbirinin Kazak dilinde olmadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine ülkenin Meclis Başkanı Kabibulla Dzhakupov, milletvekillerini Kazak dilinin kullanımında halka örnek olmaya davet etti.

Meclis oturumunda söz alan Dzhakupov, 23 yıldan bu yana meclise 2 bin 500 tasarı sunulduğunu fakat bunların hiçbirinin Kazak dilinde olmadığını açıkladı. Sadece iki milletvekilinin zamanında kendi dillerinde birer tasarı sunduklarını belirten meclis başkanı, vekilleri bu konuda daha hassas olmaya davet etti.

Dzhakupov, dil bilinci ile ilgili olarak dil sorununun siyasi bir mesele olmadığını bunun ancak evde, işyerinde ve kamusal alanda insanların kendi dilini kullanmasıyla çözülebileceğini söyledi ve hazırlanacak kanun tasarılarının Kazak dilinde olmasını istedi.

Kazakistan’ın yüzde 63’ü Kazaklardan, yüzde 27’si Ruslardan, kalanı ise diğer Orta Asya halklarından oluşuyor. Ülkenin birinci Resmi dili Kazakça, ikincisi ise Rusça fakat Rusça daha yaygın kullanılıyor.

Dünya Bülteni

 

Alakalı yazılar

Yorum yazın